Legyintenek az Orbán körüli kavarásra a fideszesek

Orbán Viktor leváltása, Lázár János, Fidesz, parlament, plenáris ülés
Vágólapra másolva!
Nem bírják Orbán Viktor karakteres politikáját az EU-ban, ezért röppentek fel a távozásáról szóló hírek az elmúlt hetekben - mondták az [origo] által megkérdezett fideszesek. Lázár János fideszes frakcióvezető szerint megy a kavarás Orbán leváltásáról, de a fideszes képviselők csak legyintettek az ötletre, szerintük 2014-ig a miniszterelnök biztosan a helyén marad.
Vágólapra másolva!

"Akinek halálhírét keltik, sokáig él, Orbán Viktor miniszterelnök marad még sokáig" - így reagált az [origo]-nak egy fideszes képviselő arra, hogy Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője egy interjúban kijelentette: "megy a kavarás" a kormányfőváltásról. A politikus szerint - és ezzel több, az [origo] által megkérdezett kormánypárti képviselő egyetértett - senki nem gondolja komolyan, hogy Orbán Viktor 2014 előtt távozik, és szerinte a jelenlegi kormányfőnél "messze nincs" alkalmasabb jelölt.

Lázár János fideszes frakcióvezető a Hvg.hu-nak adott interjújában Orbán Viktor leváltásának lehetőségéről azt mondta: "megy a kavarás, bár azt nem tudom megmondani, hogy ez belpolitikai eredetű, vagy kívülről gerjesztik." A frakcióvezető ugyanakkor hozzátette, hogy szerinte a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF) vagy az Európai Uniónak (EU) sem érdeke, hogy belpolitikai instabilitás alakuljon ki. "Orbán Viktor 2014-ig biztosan miniszterelnök marad. Ezzel a vonallal kár próbálkozni" - fogalmazott Lázár. Kerestük Lázár Jánost, hogy megtudjuk, pontosan mire gondolt, de nem sikerült elérnünk.

Esetleges távozásáról Orbán Viktor is beszélt a Magyar Nemzetnek adott szombati interjújában (erről itt olvashat). Arra a kérdésre, hogy Brüsszelnek már annyira elege van a magyar kormányfőből, hogy informális csatornákon keresik az utódját, Orbán Viktor azt mondta: "amikor ilyen rémhírek keringenek, akkor úgy érzem, hogy jó úton haladunk, és ilyenkor érzem politikai közösségünk erejét is". Szerinte egy életerős ellenzék nem abban reménykedik, hogy valahogy majd belülről szétesik az ellenfele, vagy egy nagyhatalmi központ kiüti a riválisát, hanem hogy meg tudja győzni a választók többségét. A kormányfő szerint "abban reménykedni szánalmas, hogy majd valakik leváltják nekik a miniszterelnököt".

"Nem egy Barroso fogja megmondani"

"Lázár azért beszél kavarásról, mert az újságokban is elkezdtek cikkezni a kormányfőváltásról" - mondta az [origo]-nak a parlament gazdasági bizottságának egyik fideszes tagja. (A Népszabadság például néhány nappal ezelőtt arról írt, hogy ha Orbán távozna, Varga Mihály, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár lépne a helyébe.)

A képviselő szerint annak, hogy Orbán Viktor távozása "egyáltalán felmerült", az az oka, hogy "az Európai Unió egyes köreinek nem tetszik Orbán Viktor a magyar nemzet érdekeit érvényesítő karakteres politikája". Azt nem pontosította a képviselő, hogy szerinte ki szeretné az unióban Orbán Viktor távozását, csak annyit mondott: "nem egy Barroso, egy Sarkozy vagy egy Merkel, pláne nem egy pénzügyi szervezet fogja megmondani, ki vezesse Magyarországot".

A gazdasági bizottság egy másik fideszes tagja szerint azért említett "kavarást" Lázár János, mert "összeesküvés-elméletek vannak arról, hogy Orbánnak jövőre távoznia kell az IMF-tárgyalások miatt, és Varga Mihály váltja őt, vagy esetleg valamilyen szakértői kormány lesz, de ezeknek semmi alapjuk nincsen". A képviselő szerint "ellenzéki vágyálom", hogy Orbánt külföldről távozásra bírják.

Az [origo]-nak nyilatkozó más fideszes képviselők szerint sem alakulhat ki olyan helyzet az IMF-fel és az EU-val folytatott tárgyalások közben vagy után, hogy Orbánnak távoznia kelljen majd. "Mit gondoltak? Jön egy levél Barrosótól, és erre Orbán Viktor visszavonja a törvényeket, és veszi a kalapját? Hát, nem" - mondta az egyik képviselő.

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

"Ki lenne helyette?"

"Ki lenne helyette? Ráadásul a válságos időkben nem jó kormányfőt cserélni" - mondta az alkotmányügyi bizottság egyik fideszes tagja, aki kizárta Orbán Viktor idő előtti távozását. A képviselő Lázár János kijelentését úgy kommentálta: "kavarásról annyiban lehet szó, hogy lehet, hogy valaki egyszer megkérdezte Lázárt, átvenné-e a miniszterelnöki posztot, ha az élet úgy hozza, de nem hiszem, hogy ez bekövetkezik". A képviselő hozzátette, hogy nem tud konkrét esetről, hogy valaki feltette ezt a kérdést a frakcióvezetőnek.

Lázár János az interjúban azt is kijelentette, hogy Orbán Viktor "2014-ig biztosan miniszterelnök marad". Az [origo]-nak nyilatkozó képviselők szerint azért 2014-et mondott a frakcióvezető, mert eddig szól a jelenlegi kormány mandátuma. "Nem kell ebbe belelátni, hogy keresnénk az utódját" - mondta az egyik fideszes képviselő, aki hozzátette: "minden reménykedő barátkozzon meg a gondolattal, hogy Orbán Viktornak hívják ennek az országnak a miniszterelnökét 2014-ig, és lehet, hogy ezután is, ha a választók úgy akarják".

Orbán Viktort a 2006-os országgyűlési választások előtt a Fidesz országos választmánya javasolta miniszterelnöknek, kormányfőhelyettes-jelöltnek pedig Mikola István volt egészségügyi minisztert. A Fidesz kongresszusa 2006. március 19-én ezt megerősítette, és Orbán Viktort miniszterelnök-jelöltnek, Mikola Istvánt pedig kormányfőhelyettes-jelöltnek választotta. A küldöttek által leadott 1342 szavazatból 1334 támogatta Orbán Viktor kormányfőjelöltségét.

Orbán 2010-es jelöltségéért viszont nem hívott össze újabb kongresszust a Fidesz. Szijjártó Péter, a Fidesz elnöki stábjának vezetője 2009 októberében jelentette be, hogy "az érvényben lévő, még 2006-os személyi döntés úgy szól, hogy Orbán Viktor a Fidesz miniszterelnök-jelöltje, és ez mindaddig így is marad, amíg ezzel ellentétes határozat nem születik".