Új ajánlattal állt elő a kormány az orvosok bérrendezéséről

Vágólapra másolva!
Érdemi ajánlattal állt elő a kormány az orvosok alapbérének rendezésére - közölte csütörtökön a rezidensszövetség elnöke. Az ajánlatról részleteket még nem tudni, de a rezidensek szerint fontolóra veszik azt.
Vágólapra másolva!

Egy a teljes orvostársadalmat érintő alapbérrendezésre vonatkozó ajánlatot kaptak a Magyar Rezidens Szövetség vezetői csütörtökön Szócska Miklós egészségügyi államtitkártól - jelentette be csütörtökön Papp Magor, a rezidensszövetség elnöke. Papp a Nemzeti Erőforrás Minisztériumban folytatott, több mint háromórás egyeztetés után azt mondta, hogy a következő órákban konzultálni fognak a kollégáikkal, és hamarosan a közvéleményt is tájékoztatni fogják döntésükről.

Az államtitkár által felvázolt bérrendezésről Papp Magor részleteket nem árult el. Csak annyit közölt, hogy "érdemi bérrendezési folyamat megkezdése került kilátásba 2012-re, s ez ad okot a megfontolásra és a tárgyalásra".

Papp Magor azt mondta, nagyon sok háttérkonzultációra van szükség, de ha kell, a következő 36 órában a rezidensszövetség teljes állománya ezen dolgozik majd, hiszen az az érdekük, hogy megegyezés szülessen. "Egyelőre semmi nem dőlt el, de előrelépés történt, hogy az ágazat humánerőforrás-katasztrófáját megállítsák" - fogalmazott.

A rezidensszövetség felmondóleveles akciója meghirdetésekor azt tűzték ki célul, hogy az orvosok átlagbére érje el a nemzetgazdasági átlagbér háromszorosát; a kezdő orvosoknak nettó kétszázezer, míg a szakorvosoknak nettó háromszázezer forintos bért, illetve a teljes orvostársadalom számára lépcsőzetes béremelést kértek. Papp Magor csütörtökön az újságíróknak nem árulta el, hogy ezekhez az összegekhez hasonló ajánlatot kapott-e, csak annyit mondott, "jelentős bérrendezésre" van kilátás. Kérdésre válaszolva közölte: jelenleg úgy látják, a bérrendezés forrásai is megvannak.

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője már november végén is a bérrendezés megkezdését ígérte a Magyar Rezidens Szövetség elnökének. Lázár akkor azt mondta, hogy az egészségügyi fizetésemelés elmaradása nagy veszéllyel fenyeget, a rezidensszövetség javaslatait, kéréseit igenis komolyan kell venni - fogalmazott Lázár. A bérrendezésről szóló ajánlat előzménye, hogy magyar orvosok tömegesen helyezték kilátásba: januártól nem vállalnak önként túlmunkát, ha nem kapnak jelentős fizetésemelést.