Válaszlevelet írt pénteken Orbán Viktor kormányfőnek José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke, miután Orbán visszautasította, hogy Barroso kérésére visszavonjanak két törvényjavaslatott. Az Európai Bizottság szóvivője szerint Barroso a levélben konstruktív hozzáállást sürget, és jelzi, hogy nekik nem érdekük a helyzet eldurvulása.

Válaszolt Orbán Viktor Brüsszelbe küldött levelére José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke - közölte pénteken Joe Hennon, a bizottság ügyeletes szóvivője az MTI-vel. Orbán azután írt Barrosónak, hogy a bizottság elnöke december közepén levélben kérte a magyar kormányfőt két törvényjavaslat visszavonására. Orbán december 22-én azt mondta, hogy válaszában elutasította Barroso kérését.

Az Orbán elutasító levelére írt brüsszeli válaszlevél elküldését Joe Hennon az [origo]-nak is megerősítette. A szóvivő azt mondta, hogy a levél tartalmáról egyelőre nem árulhat el részleteket, de kérdésünkre közölte, hogy a levélben nincsen szó az elutasítás miatti esetleges következményekről. A szóvivő szerint a levéllel Barroso azt jelezte Orbánnak, hogy az Európai Bizottság szeretné elkerülni a helyzet eszkalálódását, és úgy gondolja, ideje konstruktívan viszonyulni a felvetett kérdéshez.

Folytatódik a "mélyreható elemzés"

Hennon szerint a levéllel a bizottság jelezte, hogy továbbra is figyelemmel kísérik az eseményeket, és hogy ők konstruktívan akarnak viszonyulni a felvetett problémákhoz. A levelet a szóvivő szerint "ezen a ponton" a bizottság nem kívánja nyilvánosságra hozni, de ha a magyar kormány közzé akarja tenni, akkor arra megvan a lehetősége. Hozzátette: az Európai Bizottságban a különböző uniós aggályok miatt továbbra is folyik a magyar féltől kapott válaszok "mélyreható elemzése".

A magyar parlament közben éppen péntek délben fogadta el az egyik Barroso által kritizált törvényt. Az új jegybanktörvényt a kormánypárti képviselők mellett a jobbikos képviselők is megszavazták. Ez azt jelenti, hogy a külföldi kifogások ellenére új tagokkal töltik fel a kamatokról döntő Monetáris Tanácsot és új alelnököt neveznek ki Simor András MNB-elnök mellé. Megszavazták emellett azt is, hogy lehetővé válik az MNB és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének összevonása, amelyet szintén számos nemzetközi kritika ért.

"Erőteljes tanács" Barrosótól

Az [origo] számolt be róla elsőként, hogy az Európai Bizottság elnöke karácsony előtt személyes hangvételű levélben szólította fel a a magyar kormányfőt a jegybankról és a pénzügyi stabilitásról szóló törvény visszavonására. "Erőteljesen azt tanácsolnám önnek, vonjon vissza két, a parlament előtt lévő sarkalatos törvényt" - írta José Manuel Barroso.

Orbán Viktor a Hír Tv-nek adott interjúban később azt mondta: elutasító választ küldött az Erópai Bizottság elnökének. A miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy a Barrosónak írt válaszlevelében "csupa jó hírt közölt" az EB elnökével: például, hogy a Bankszövetséggel kötött megállapodás megsegíti a devizahiteleseket, a parlament pedig elfogadta a 2012-es költségvetést, amely "kiváló", és "az egyik legjobb Európában".