Kétszeresére nőhet a Gripenek bérleti ideje

Vágólapra másolva!
A Gripen-szerződések újratárgyalása után a gépek bérleti díja nem változna, a pénzügyi költségekre pedig kétszázalékos kamatot kellene fizetni - írja a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

December 20-án lezárultak a Gripen vadászgépek lízingjének módosításáról szóló szakértői tárgyalások, ennek nyomán a kétszeresére nőhet a futamidő, és jelentősen csökkenhet a honvédelmi minisztérium költségvetését terhelő éves részletek nagysága - írja a szombati Magyar Nemzet meg nem nevezett információkra hivatkozva.

A kiegészítő megállapodástervezetben rögzítettek aláírásához a magyar és a svéd félnek legkésőbb január végéig kell rendelkeznie kormánya jóváhagyásával. A lap úgy tudja, hivatalos kormány-előterjesztés január 4-én születhet az ügyben.

A Magyar Nemzet értesülése szerint a bérleti díj összege nem változik, a futamidő növelése miatti pénzügyi költségeket pedig kétszázalékos kamat terheli. 2016-ig a jelenleg érvényes (tíz évre szóló) szerződésben rögzített 216 milliárd forint felénél kevesebbet kellene kifizetni, az után pedig a 2003-as szerződés után még ki nem fizetett bérleti díj tíz évre szétosztott részleteit, ami összességében jóval kevesebb lenne, mint a 2006-2016 között tíz évre fizetett összeg.

A Népszabadság pénteken számolt be róla, hogy tárgyalásokat kezdett a hadiipari üzleteket koordináló Svéd Királyi Védelmi és Biztonsági Export Ügynökséggel (FXM) a Honvédelmi Minisztérium a Gripen-szerződés újratárgyalására.