Személyes kudarcnak tekinti a nyugdíjdöntés elmaradását az Alkotmánybíróság elnöke

Paczolay Péter alkotmánybíróság elnöke
Vágólapra másolva!
A kétharmados többség többször is megnehezítette az Alkotmánybíróság munkáját - mondta a Hvg.hu-nak adott interjújában a testület elnöke. Paczolay Péter szerint a parlamenti többség működése az alkotmányos kultúra hiányáról tanúskodik, és ez a kulturálatlanság már az Ab falai közé is beszivárgott. Az elnök szerint ha az utolsó percben is, de meg kellett volna oldani a nyugdíjpénztárügyet, ennek elmaradását személyes kudarcként élte meg.
Vágólapra másolva!

Paczolay Péter személyes kudarcként élte meg, hogy az Alkotmánybíróság az év utolsó ülésén nem döntött a magánnyugdíjvagyont érintő törvényekről. Az Alkotmánybíróság elnöke a Hvg.hu-nak adott interjújában azt mondta, több jogi változás is nyomatékkal szerepelt a vitában, és az év közben történt személyi változások is nehezítették a döntést. Az elnök szerette volna, ha még 2011-ben le tudják zárni a nyugdíjügyet, de a testületben nem alakult ki a döntéshez szükséges többség.

Paczolay Péter számít arra, hogy az indítványozók megújítják majd az utólagos normakontrollra irányuló kérelmüket a magánnyugdíjak ügyében, miután az Alkotmánybíróságról szóló új sarkalatos törvény szerint a 2012 előtt beadott indítványokkal nem foglalkozhat a testület.

A 15 főre bővített Ab más ügyekben is nehezebben dönt, egy ekkora testületet ugyanis sokkal nehezebb összefogni - mondta Paczolay, hozzátéve, hogy mindez nem az érkezett új bírák személye miatt van így.

Beszélt arról is, hogy a testület a kétharmados többség mellett teljesen új helyzetbe került. Emlékeztetett arra, hogy 2010 előtt - más alkotmányjogászokhoz hasonlóan - többször jelezte, nem helyes, hogy az 1989-es alkotmány a kétharmadnak megadja a korlátlan cselekvési lehetőséget, de ez a felvetés - lévén, hogy nehezen lehet kétharmadot szerezni a választásokon, illetve az 1994-1998 közötti többség önmagát korlátozta - visszhangtalan maradt. Paczolay emlékeztetett arra is, hogy a kétharmados többség változtatott a bíróválasztás rendszerén is, ami - tette hozzá - a politika egyetlen közvetlen beavatkozási lehetősége az alkotmánybíráskodásba.

"A kétharmados parlamenti többség működése az alkotmányos kultúra hiányáról tanúskodik. Ebben a helyzetben az alkotmánybíráskodással szembeni elvárások sem lehetnek ugyanazok, mint feles többség esetén" - mondta az interjúban.

Paczolay súlyos jelenségnek tartja, hogy a nyáron kikerült a sajtóba a nyugdíjról szóló határozattervezet, illetve hogy a parlamenti fideszes többség folyamatosan megelőzi az Ab-t. A jelenséget azzal magyarázza, hogy az alkotmányos kulturálatlanság beszivárgott az Alkotmánybíróság falai közé is. Szerinte akárki legyen is a szivárogtató, az esküjét szegi meg, aminek akár büntetőjogi következményei is lehetnek, hiszen titoksértésről van szó.