"Ilyet az ember nem szívesen él meg" - kormánypárti visszhangok a hétfői tüntetésről

új alkotmány, tüntetés, ellenzéki csoportok
Vágólapra másolva!
A kormánnyal szembeni gyűlölet felkorbácsolódása aggasztott több kormánypárti politikust, akik részt vettek az alkotmány életbe lépésére tartott hétfői ünnepségen az Operában. Az épület előtt több tízezer haragos ember tüntetett a kormány ellen. Volt olyan kormánypárti politikus, aki szerint ez előre látható volt és ezért nem is lepte meg, de többen megjegyezték, hogy nem jó ilyesmit átélni.
Vágólapra másolva!

"Ilyet az ember nem szívesen él meg, de azzal együtt nem éreztem különösebb aggodalmat, nem tartottam attól, hogy elszabadulnának az indulatok" - így reagált az [origo]-nak az Operában rendezett hétfői gálaest egyik neve mellőzését kérő kormánypárti meghívottja arra, hogy hogyan élték meg, hogy az esemény idején több ezres tömeg tüntetett a kormány ellen az épület előtt.

A kormányzati tisztséget is betöltő politikus szerint a rendezvény elején a társalgás általános témája volt a demonstráció a vendégek körében, és bár ki-ki vérmérséklete szerint ítélte meg az utcán történteket, a legáltalánosabb tapasztalata szerint az értetlenség volt, hogy miért épp az alaptörvény ellen, annak ünneplése idején tüntetnek.

Egy másik megkérdezett kormánypárti politikus inkább felháborodott hangokkal találkozott. Annak a társaságnak ugyanis, amellyel ő töltötte az estét, több tagját is inzultus érte az utcán a tüntetők részéről: volt, akinek a sálját szedték le a nyakából, volt, akinek az autója ajtaját tépték rá, mikor meglátták, hogy ki ül benne, egy ismert jobboldali írónak pedig - akit nem akart megnevezni - állítása szerint a feleségét ütötték meg a tömegből, amikor az Andrássy úton vonultak az épület felé.

A társaság tagjai, akik között nem a politikusok, hanem a civilek voltak többségben, szerinte rosszallóan beszéltek a tüntetésről: értetlenkedtek azon, hogy az alaptörvény hatályba lépése másoknak miért nem ünnep illetve szomorúan konstatálták, hogy "a gyűlölet kultúrája" felütötte fejét a kormánnyal szemben.

"Csak befelé menet hallatszott a hőzöngés, a műsort már nem zavarta, a végén pedig már a tömeget elkerülve jöttünk ki az épületből, úgyhogy az én ünnepemet nem rontották el" - mondta ugyanakkor az [origo]-nak egy parlamenti bizottság kormánypárti elnöke. A politikus szerint neki és a vele egy páholyban ülőknek egységes volt a véleménye abban, hogy "nem kell drámát csinálni" a tüntetésből.

"Ez a demokrácia. A taxisblokád félelmetes volt, mert spontán szerveződött, nem volt előjele és nem lehetett tudni, hogy hová fog kifutni. Ez a tegnapi viszont várható, és mint ilyen, mondhatni természetes volt, hiszen előre tudtuk másfél éve, mikor belekezdtünk a nagy átalakításokba, hogy sokakat ér majd érdeksérelem" - mondta egy negyedik megkérdezett, aki ugyanakkor elismerte, hogy élményként szokatlan volt számára az az indulat, amit a tömeg zúdított a megérkezésekor rá, illetve a többi kormánypárti politikus felé.

Az [origo] több olyan kormányzati, parlamenti, illetve fideszes vagy kdnp-s párttisztséget betöltő politikussal is beszélt, akik bár meghívást kaptak, nem akartak részt venni a gálaesten. Egyikük "pótcselekvésnek" nevezte az eseményt, egy másik azt mondta a kormányellenes tüntetésről, hogy még nagyobbra számított, egy harmadik pedig azzal indokolta távolmaradását, hogy szerinte "nincs mit ünnepelni".