"Az Orbán, takarodj nem oldja meg a problémákat" - kik voltak a hétfői tüntetés főszereplői?

új alkotmány, tüntetés, ellenzéki csoportok
Vágólapra másolva!
A kormánypártok elleni összefogásban feltétlenül, másban azonban csak részben vagy egyáltalán nem értenek egyet azok a szervezetek, amelyek hétfőn együtt tüntettek az új alaptörvény és a kormány ellen. A "Lesz még Magyar Köztársaság!" elnevezésű rendezvény a résztvevők szerint fontos lépés volt az összefogásban, de csak a viták kezdetét jelenti. Gyurcsány Ferenc például szerintük nem könnyíti meg az összefogást.
Vágólapra másolva!

A második Orbán-kormány megalakulása óta legnagyobb szabású ellenzéki tüntetést szervezték meg az új alaptörvény és a kormányzati politika ellen tiltakozó szervezetek hétfő estére. A több tízezres demonstráció jelentőségét növelte, hogy először léptek fel együtt azok az ellenzéki szervezetek, amelyek a köztük lévő politikai különbségek miatt sokszor egymást is gyanakodva méregetik.

Az új alaptörvényt ünneplő operaházi gálaműsor idejére eredetileg nyolc különböző párt és szervezet jelentett be tüntetést, de végül sikerült megállapodniuk abban, hogy a Magyar Szolidaritási Mozgalom legyen az ernyőszervezet, amely bejelentette a demonstrációt, amelyet támogattak a parlamenti pártok, de a rendezvényen pártpolitikusok nem szólaltak fel. Az összefogás közvetlen előzménye az LMP december 23-i akciója és tüntetése volt, utóbbin jelentették be például az ellenzéki kerekasztal életre hívását.

Az [origo] által megkérdezett ellenzéki aktivisták és politikusok mindannyian sikeresnek ítélték a tüntetést, és bíznak a további együttműködésben is. Ennek egyik fóruma az ellenzéki kerekasztal lehet, a másik terep pedig - ha az Országos Választási Bizottság hitelesíti a kérdéseket - az LMP szociális és munkajogi ügyekben kezdeményezett népszavazása. Ismerje meg a tüntetések főszereplőit, az általuk képviselt szervezeteket és azt, hogy mit gondolnak a hétfő esti akcióról.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Árok Kornél - Magyar Szolidaritás Mozgalom
A rendszerváltó lengyel Solidarnosc szakszervezet nevét felvevő mozgalmat a korkedvezményes nyugdíjak megszüntetése ellen tüntető rendvédelmi szakszervezetek hozták létre. A Szolidaritás volt a hétfői tüntetés ernyőszervezete, ők jelentették be a demonstrációt

"Nem szeretnék számháborúba bocsátkozni, de mindenképpen pozitív, hogy több tízezres tömeg volt jelen" - mondta Árok Kornél, a Szolidaritás egyik alapítója, aki szerint a hétfői tüntetés a december 23-án bejelentett ellenzéki kerekasztal első, egyelőre jelképes állomása volt (Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője szerint megmosolyogtató volt, hogy a tüntetés egyik szónoka százezres tömegről beszélt). A tűzoltó-szakszervezeti vezető szerint az ellenzéki szervezeteknek most meg kell állapodniuk egy minimális közös nevezőben, egy olyan programban, amelyet mindannyian képviselni tudnak. Erről hamarosan megkezdődnek informálisan és hivatalosan is a tárgyalások Árok szerint. Egyelőre nem terveznek újabb demonstrációt, de úgy fogalmazott: gyorsan zajlanak az események, és a hétfői tüntetést is meg tudták szervezni másfél-két hét alatt.

Horváth Bence - a Hallgatói Hálózat szóvivője
A Hallgatói Hálózat tavaly májusban indult, eredetileg a Corvinus Egyetemről, miután az [origo] megírta, hogy a kormány akkori tervei szerint megszűnne az intézmény. A szervezet azóta főleg a felsőoktatási reformmal foglalkozik, de más politikai kérdésekben is van véleménye

"A tegnapi nap egy nyitány volt, amit szerintem mindenki sikeresnek értékel" - mondta Horváth Bence. Szerinte természetes, hogy nehéz egységes álláspontot megfogalmazni, amikor ilyen sokféle szervezet van jelen, de megindultak az összefogás felé. Horváth egyelőre nem tud folytatásról, szerinte nagy kérdés, hogy a nagyobb tömeget megmozgatni képes szervezetek meg tudnak-e állapodni egymással.

Istvánffy András - a Negyedik Köztársaság (4K) koordinátora
A jelenleg új baloldali pártot szervező 4K mozgalom azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy népszavazást próbált kezdeményezni az áprilisban elfogadott új alaptörvényről. Pártként "a megrendült középosztályt, a fiatalokat, a szegényeket és kirekesztetteket" kívánják képviselni

"Óriási előrelépés volt az együttműködésben" - mondta Istvánffy András, aki szerint a hétfői demonstráció "biztató fejlemény" volt. A 4K koordinátora szerint az ellenzéki összefogás kétféleképpen működhet: egyrészt tüntetéseken, reakcióként a Fidesz lépéseire, másrészt proaktív formában, konstruktív programalkotóként. Utóbbi lesz a nehezebb - mondta Istvánffy -, mert az együtt tüntető szervezetek között jelentős különbségek vannak például a Gyurcsány-korszak megítélésében. Istvánffy ugyanakkor bízik az ellenzéki kerekasztal sikerében. Szerinte a jogállamiság kérdésében könnyebben kialakulhat a közös minimum, nagyobb viták a szociális kérdésekben lehetnek.

Karácsony Gergely - az LMP országgyűlési képviselője
Az LMP karácsony előtti, a parlament bejáratánál végrehajtott akciója és demonstrációja indította el azt a folyamatot, amelynek következő lépése az ellenzéki szervezetek közös tüntetése volt

"Valami átszakadt a magyar társadalomban, a választók fejében összetalálkozott a jogállam lebontása és a gazdasági krízis" - mondta Karácsony Gergely, aki szerint bölcs döntés volt, hogy megtartották a tüntetés civil jellegét, hiszen az ellenzék annyira sokszínű, hogy könnyen széthullhat. "Önmagában az 'Orbán, takarodj!' nem oldja meg a problémákat" - mondta a képviselő, aki szerint társadalmasítani kell a mozgalmat, vagyis meg kell szólítani azokat a leszakadókat is, akik soha nem járnának tüntetésre. Ennek eszköze lehet Karácsony szerint az LMP népszavazási kezdeményezése.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Langer Ármin - Magyar Fokhagymafront
A Magyar Fokhagymafront egy művészeti csoport által alkotott viccpárt. Honlapjukról kiderül, hogy leginkább a szélsőjobboldali politikát akarják kigúnyolni. A tüntetésen eszerint azért vettek részt, hogy kifejezzék nemtetszésünket "a túlságosan megengedő új alkotmánnyal szemben".

"A hétfői tüntetés hipereklektikus volt" - mondta az [origo]-nak Langer Ármin, aki reméli, hogy a jövőbeli közös megmozdulások során összeszokik és egymáshoz idomul a társaság. "Örülnék neki, ha hosszabb távú kapcsolat születne a tegnapi napból, de ahhoz többeknek moderálniuk kéne magukat" - mondta Langer, emlékeztetve arra, hogy a performance-uk alatt "egy úriember lelkesen büdös zsidózott", és volt, aki az Operaházat akarta fölgyújtani. Ha az ellenzékiek eljutnának oda, hogy fegyelmezetten együtt dolgozzanak, Langer még egy baloldali kormányt is elképzelhetőnek tart 2014-ben.

Molnár Csaba - a Demokratikus Koalíció (DK) országgyűlési képviselője
A DK Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök vezetésével az MSZP-ből vált ki, a hivatalos indoklás szerint ideológiai különbségek miatt. Gyurcsány elutasítottsága igen magas, így kérdéses, hogyan illeszkedhet be a DK az ellenzéki szervezetek közé

"Ezt már meg kellett hallania az Operaházban ünneplő úri közönségnek" - mondta a tüntetésről Molnár Csaba. Szerinte a demonstráció jelentőségét a mérete mellett az adja, hogy nem egyvalaki szervezte, hanem több párt és szervezet közösen. "Tovább kell menni az együttműködés útján" - mondta a képviselő, aki szerint ma nincs olyan párt vagy szervezet, amely egyedül képes lenne leváltani Orbán Viktor rendszerét. Az összefogás következő lépése az ellenzéki kerekasztal lehet, amelyen a DK minden erejével részt kíván venni. "Hosszú lesz az út, sok vita lesz, de a végén leváltjuk Orán Viktort" - mondta Molnár.

Török Zsolt - az MSZP szóvivője
Az MSZP-nek fontos szerepe lehet egy formálódó ellenzéki összefogásban, bár kérdéses, hogy más szervezetek hajlandók-e együttműködni velük

"A legfontosabb, hogy összefogás alakult ki, és pár nap alatt több tízezres tüntetést tudtunk szervezni" - mondta Török Zsolt, aki szerint a szélsőjobboldali provokáció ellenére is kulturáltan zajlott a demonstráció. A szóvivő szerint "szépen lassan" ki fognak alakulni az együttműködés formái az ellenzéki szervezetek közt, de ez hosszú folyamat lesz. Legnagyobb ellenzéki pártként az MSZP már korábban is benyújtotta a parlamentben a szakszervezetek javaslatait, és kész részt venni egy ellenzéki kerekasztal tárgyalásain is.