Szijjártó Péter szerint az Operaháznál tartott hétfői demonstráció üzenete, hogy Magyarországon demokrácia van, azt pedig megmosolyogtatónak tartja, hogy a szervezők százezres tömegről beszélnek. Arra az MNB-adatra, amely szerint tizenhat éves csúcson a magyar államadósság, a miniszterelnök szóvivője azt mondta: a magyar államadósság csökken, ezt mindenki tudja.

"Mindenki végzi a dolgát, a kormány feladata az ország megújítása, az ellenzéké pedig az, hogy elmondja a kifogásait. Ez a természetes rendje a dolgoknak" - mondta Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője az m1 Ma reggel című műsorában a hétfői, Operánál tartott kormányellenes tüntetésről.

Szijjártó szerint megmosolyogtató, hogy a szervezők százezres tömegről beszélnek, "nyilván ezt ők sem gondolták komolyan, legfeljebb egy-két tízezren lehettek". Úgy véli, hogy a demonstráció üzenete az, hogy Magyarországon demokrácia van. Egyébként nem biztos abban, hogy azok, akik bírálták az új alaptörvényt, el is olvasták azt.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Tüntetők az Operánál

Arra, hogy az MSZP szerint Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter nem hitelért, hanem bocsánatért utazik a napokban Washingtonba, a Nemzetközi Valutaalaphoz (IMF), a szóvivő úgy reagált: a szocialisták a "minél rosszabb, annál jobb" elvét követik, pánikot, riadalmat próbálnak kelteni. Leszögezte: a kormány tárgyal az IMF-fel. "Azt kérjük tőlük, hogy egy elővigyázatossági hitelkeretről állapodjunk meg, amely biztosítja a növekedési pályát. Hiszem és gondolom, hogy a valutaalapnak is az az érdeke, hogy a lehető legjobb megállapodást kösse meg Magyarországgal" - fogalmazott Szijjártó.

A szóvivő megismételte azt, hogy a magyar kormány egyeztetett az Európai Központi Bankkal a jegybanktörvény elfogadása előtt, elküldte a banknak az MNB-törvény tervezetét, amelyre az válaszolt, és 15 pontban foglalta össze észrevételeit. "Ezek közül 13,5-14 pontot a parlament a jegybanktörvény tárgyalása során átemelt a törvénybe, és így fogadta el azt" - mondta. Hozzátette azt is, hogy az elfogadott MNB-törvény teljes mértékben összhangban van az uniós joggal, "mindenki megnyugodhat". Ezért nem látja úgy, hogy a törvény akadályt jelentene az IMF-fel való tárgyalás során.

Az MNB hétfői jelentésére, amely 82,6 százalékos GPD-arányos államadósságról számolt be, Szijjártó Péter - megerősítve Selmeczi Gabriella Fidesz-szóvivő szavait - úgy reagált: egyre inkább az az érzése, bizonyos esetekben az MNB kifejezetten úgy publikál adatokat, hogy azok megszületését nem szakmai okok alapozzák meg. A magyar államadósság csökken, "ezt mindenki tudja, mindenki látja" - mondta, megjegyezve: az egy más kérdés, hogy az euróválság elhúzódása és a hektikus nemzetközi gazdasági viszonyok miatt gyorsan változnak az árfolyamok.

Szavai szerint az MNB almát próbál a körtével összehasonlítani, ugyanis míg a GDP-t forintban fejezik ki, addig az államadósság egy részét forintban, egy másik részét pedig devizában tartják nyilván. Ésszerűbb számítási módszerre lenne szükség - vélekedett.