Fellegi még nem kapott tárgyalási időpontot Brüsszeltől

Vágólapra másolva!
Magyarország ellen szükség esetén indítható kötelezettségszegési eljárás is - áll egy brüsszeli uniós tisztségviselő szerint a tavaly év végén Orbán Viktornak küldött Barroso-levélben. Az Európai Bizottság szóvivője az [origo]-nak elmondta: a testület vizsgálni fogja az új magyar törvények jogi hátterét és hatását. A miniszterelnök szóvivője szerint a magyar kormány kész egyeztetni a jegybanktörvényről.
Vágólapra másolva!

Vizsgálni fogja az új magyar törvények jogi hátterét és hatását az Európai Bizottság - mondta az [origo]-nak az Európai Bizottság ügyeletes szóvivője. Joe Hennon közölte, hogy az elmúlt napokban a bizottság megismételte az aggályait a magyar hatóságoknak, és továbbra is kész segíteni Magyarországnak az uniós jog teljes körű alkalmazásában.

Magyarország téma volt a brüsszeli bizottság idei első sajtótájékoztatóján is, ahol Olivier Bailly ügyeletes szóvivő kijelentette: az Európai Bizottság ragaszkodik ahhoz, hogy őrizzék meg az MNB függetlenségét.

Jövő szerdán ülést tart a biztosok testülete, és bár Magyarország hivatalosan nincs a napirenden, uniós források szerint valószínűleg szóba kerülnek a Magyarországgal kapcsolatos aggályok. Addigra, pontosabban vélhetőleg már a hét vége előtt - tette hozzá az MTI szerint egy EU-tisztségviselő - elkészülnek a jogi elemzéssel, amely választ ad majd arra, hogy több magyar törvény, köztük a december 30-án elfogadott jegybanktörvény - amelynek a fordítását csak kedd reggel kapták meg - minden elemében, teljes mértékben összeegyeztethető-e az uniós joggal.

A múlt héten a Vasárnapi Hírek számolt be arról, hogy Magyarország önálló napirendi pont lehet az Európai Bizottság januári ülésén. A Corriere della Sera című olasz lap brüsszeli tudósítója pedig azt írta, hogy az Európai Parlamentben Magyarország szavazati jogának felfüggesztését vizsgálják. Ezt az eljárást a Lisszaboni Szerződés hetedik cikke írja elő azoknak az uniós tagországoknak az esetében, amelyek nem tartják tiszteletben az alapvető uniós jogokat.

Olivier Bailly a sajtótájékoztatón felhívta a figyelmet arra, hogy a jegybank függetlenségét az uniós jog írja elő. Újságírókkal beszélgetve később ehhez hozzátette: a Magyar Nemzeti Bank része az EU-országbeli központi bankok hálózatának, és Brüsszel nem öncélúan, hanem az egész európai bankstruktúrára tekintettel ügyel az egyes nemzeti bankok függetlenségére.

A bizottsági szóvivő a sajtótájékoztatón abban az értelemben kapcsolta össze a Magyarország által az EU-tól és a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) igényelt pénzügyi támogatás ügyét a jegybank függetlenségének kérdésével, hogy kijelentette: a pénzügyi stabilitás garantálásához megfelelő jogi környezetre is szükség van.

Magyarország elleni eljárás is elképzelhető

Újságírókkal beszélgetve később egy nevének mellőzését kérő uniós tisztségviselő azt mondta: a magyar pénzügyi támogatáskérés ügyében addig nem fognak megbeszéléseket folytatni Magyarországgal, amíg a központi bank függetlenségének kérdése Brüsszel megítélése szerint nem rendeződik megnyugtatóan. A tisztségviselő szerint magyar részről jelezték Fellegi Tamás miniszter szándékát, hogy január 16. és 19. között - vagyis a jövő héten az IMF-fel az Egyesült Államokban tervezett megbeszélése után - kész lenne az uniós illetékesekkel való brüsszeli eszmecserére, erre a felvetésre azonban Brüsszel egyelőre nem adott választ.

Barroso az Orbán Viktor miniszterelnökhöz intézett, december 28-i levelében utalt a Magyarország ellen szükség esetén indítható kötelezettségszegési eljárásra is - mondta a nevének elhallgatását kérő uniós tisztségviselő.

A tisztségviselő szerint uniós szemmel nézve elfogadhatatlan lenne, ha egy kormányzat olyan személyt nevezhetne ki, aki a hivatali hierarchiában a központi bank vezetője fölött áll. Ez független attól - tette hozzá -, hogy Orbán a Barrosónak adott válaszában jelezte: nincs szándék az intézményi változtatások végrehajtására a jelenlegi jegybankelnök megbízatásának lejárta előtt.

Ugyanez a tisztségviselő kitért arra: súlyos gondokat látnak azokban a kérdésekben is, amelyeket Reding vetett fel magyar partnerének, Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettesnek, közigazgatási és igazságügyi miniszternek a magyar adatvédelmi, illetve igazságszolgáltatási szabályozással kapcsolatban.

Figyelik a médiaügyeket

A sajtótájékoztatón Magyarország vonatkozásában felmerült a médiaszabadság kérdése is: több tudósító kérdezte az Európai Bizottság álláspontját annak nyomán, hogy a Klubrádió nem nyert frekvenciát a legutóbbi pályázaton. Neelie Kroes digitális ügyekben illetékes EU-biztos szóvivője ezzel kapcsolatban azt mondta: jelenleg úgy látják, hogy az uniós jog alapján a frekvenciagazdálkodási kérdésekben Brüsszelnek nincs hatásköre a fellépésre. Hozzátette azonban: az EU figyelemmel kíséri a médiaszabadság ügyének magyarországi alakulását, a Kroes biztos által életre hívott bizottság pedig, amely a médiaszabadság kérdéseivel foglalkozik, ebben a hónapban ülésezik.

Az [origo] számolt be róla elsőként, hogy José Manuel Barroso karácsony előtt személyes hangvételű levélben szólította fel Orbán Viktort a jegybankról és a pénzügyi stabilitásról szóló törvénytervezetek visszavonására. Az Európai Bizottság elnökének levele azt érzékeltette, ez lehet a feltétele a Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Unióval tervezett kölcsönmegállapodásnak. Orbán Viktor visszautasította, hogy Barroso kérésére visszavonják a törvényjavaslatokat, amelyeket december végén megszavazott a parlament. A bizottság elnöke a múlt pénteken írt válaszlevelet a kormányfőnek, amelyben konstruktív hozzáállást sürgetett, és jelezte, hogy Brüsszelnek nem érdeke a helyzet eldurvulása.

A kormány konzultálni szeretne

A magyar kormány kész a konzultációra az Európai Bizottsággal jegybankügyben, ha a testület - miután megismerte a Magyar Nemzeti Bankról szóló új törvény szövegét - ezt kezdeményezi, közölte a miniszterelnök szóvivője kedden Budapesten, újságírók előtt. Szijjártó Péter úgy fogalmazott: olyan fontos és súlyos ügyekben, mint a jegybanki függetlenség, helyes, ha mindenki alaposan tanulmányozza a másik álláspontját.

A miniszterelnök szóvivője kedden az MTI kérdésére szólt arról is, hogy az amerikai külügyminiszter levelére "az ilyenkor szokásos rend szerint fog menni a válasz", de ez még nem történt meg. Hillary Clinton a karácsony előtt Orbán Viktornak küldött levelében - a Népszabadságban közölt szöveg szerint - nyomatékosan kérte, a magyar miniszterelnök fontolja meg a következményeit annak, hogy ha több, az Egyesült Államok és az Európai Bizottság által is kifogásolt sarkalatos törvény a jövő hónapban mindenfajta változtatás nélkül lép hatályba.

A Nemzetközi Valutaalappal folytatandó tárgyalásokat firtató újságírói kérdésre Szijjártó Péter közölte: "nyitottak vagyunk a tárgyalások elkezdésére, nyilván Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter azért is utazik az amerikai fővárosba, hogy a tárgyalások megkezdéséről egyeztessen".