Tucatnyi embert vádoltak meg az Eclipse-ügyben

Vágólapra másolva!
A Fővárosi Főügyészség 12 embert vádolt meg az eredetvizsgálattal foglalkozó Eclipse Zrt. ügyében, különösen nagy értékű adócsalás és pénzmosás gyanúja miatt.
Vágólapra másolva!

A Fővárosi Főügyészség vádiratot nyújtott be D. Endre, az Eclipse Zrt. ügyvezetője és 11 társa ellen különösen nagy értékű, bűnszervezetben elkövetett adócsalás, folytatólagosan elkövetett magánokirat-hamisítás és más bűncselekmények miatt - közölte kedden Skoda Gabriella, a Fővárosi Főügyészség szóvivője.

A vádirat szerint az Eclipse 2005. szeptember és 2009. január között több nagy értékű, informatikai tárgyú közbeszerzési pályázatot nyert el az államtól (például a biometrikus útlevél, illetve az autós eredetiségvizsgálat informatikai rendszerének kidolgozását).

A vádlottak azonban 2007-től azért, hogy a bevételeik után megfizetendő áfa mértékét csökkentsék, fiktív alvállalkozói szerződéseket kötöttek más cégekkel, majd az általuk kiállított fiktív számlákat befogadták. Az ügyészség szerint ezzel mintegy 1,3 milliárd forinttal csökkentették jogosulatlanul az állami adóbevételt. Az ügyben a büntetőeljárást a Fővárosi Bíróság folytatja. Valamennyi vádlott szabadlábon védekezik.

Mint arról korábban beszámoltunk, 2010. március 10-én kommandósok fogták el az Eclipse Informatikai Rendszerház tulajdonosait és vezetőit. Hét embert vettek őrizetbe, köztük a cég vezérigazgatóját. Néhány órával később már a cég központjában tartottak házkutatást. Az Eclipse-ügyről szóló korábbi írásainkat itt olvashatja.