Pár százmillió jutott jutalmakra az állami cégeknél

több százezres dolgozói jutalom az állami cégeknél, prémium, kifizetések, MÁV, Orbán Viktor
Vágólapra másolva!
Összesen 97 millió forint jutalom az Autópálya Kezelő vezetőinek, egyenként átlagosan félmilliós karácsonyi jutalom 119 alkalmazottnak a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőnél, plusz háromheti bér minden munkavállalónak a Szerencsejáték Zrt.-nél - nem ritka, hogy több százezer forint jutalmat kap egy állami cég munkavállalója vagy vezetője. Az [origo] összegyűjtötte, milyen jutalmakat kaptak a nagyobb állami cégek dolgozói és vezetői 2011-ben.
Vágólapra másolva!

Hét állami tulajdonú cég vezetőinek több mint 90 milliós jutalmat osztanak szét - írta a héten a Blikk, amely szerint az állami vállalatok igazgatói a munkaszerződésük szerint egész éves fizetésük 40-80 százalékával megegyező prémiumot kapnak. A társaságok honlapján valóban megtalálható, hogy ekkora prémiumra jogosultak, de az [origo] által megkeresett állami vezetők tagadták, hogy ennyi pénzt vettek volna fel.

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője a sajtóban megjelent információkra reagálva kedden kijelentette: a jutalmakról kimutatások készülnek, amelyeket a következő napokban tekintenek majd át. "A kormány nem véletlenül döntött úgy, hogy megtiltja a jutalmak és prémiumok kifizetését év végén a minisztériumokban" - mondta Szijjártó Péter (erről itt olvashat).

Az [origo] megkereste a legnagyobb állami cégeket, hogy megtudja, a vezetők és a dolgozók mennyi jutalmat kaptak 2011-ben. Összeállításunkból kiderül, hogy több állami tulajdonú társaságnál összességében több százmillió forint jutott jutalmakra.

ÁAK - majdnem 100 millió a vezetőknek

Összesen 97 millió forint jutalmat kaptak a vezetők az Állami Autópálya Kezelőnél (ÁAK) 2011-ben - mondta az [origo]-nak Béni Gyöngyi, a cég kommunikációs vezetője. A majdnem százmilliós jutalmat a vezérigazgató és helyettese, illetve az igazgatók kapták.

Az ÁAK munkavállalói tavaly összesen 617,7 millió forint jutalmat kaptak, és "ebből az év végi jutalomkeret 251,7 millió forint volt" - mondta Béni. Ez azt jelenti, hogy az ÁAK-nál egy alkalmazott átlagosan bruttó 241 ezer forintot kapott decemberben. Béni Gyöngyi hangsúlyozta, hogy a társaságnál teljesítményértékelési rendszer működik, és "a kiosztott jutalmak az ÁAK bérgazdálkodásának szerves, tervezett részét képezik".

BKV - átlagosan 66 800 forint a jól dolgozóknak

A BKV-nál "2011-re vonatkozóan várhatóan 79 és fél millió forint jutalmat adnak" - írta a fővárosi közlekedési vállalat sajtóosztálya. Eddig összesen 50 millió forint jutalmat osztottak ki, és ezt főként a fizikai állományban dolgozó munkavállalók kapták. "Az év végi jutalmazás igazgatósági döntés alapján történik, amely szerint jutalom csak rendkívüli munkára adható. A beosztott munkatársak többletmunkáját honoráltuk, átlagosan 66 800 forint jutalmat vihettek haza" - írta a BKV sajtóosztálya. Ez nagyjából 750 jutalmazott BKV-dolgozót jelent.

A BKV közölte azt is, hogy "a vezérigazgató, a helyettesei és az igazgatók nem kaptak jutalmat", arra viszont, hogy mennyi prémiumot (előre meghatározott feladatok teljesítéséért kapott pénzt) kaptak a vezetők, egyelőre nem kaptunk választ.

A Blikk korábban arról írt, hogy Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatója 7,6 millió forint jutalmat kaphat. A BKK szerdai közleményében hangsúlyozta, hogy a prémium maximális értéke valóban 7,6 millió forint lehet, de ennek "értékelése, végleges odaítélése és kifizetése nem történt meg", erről 2012 tavaszán dönt a BKK igazgatósága. A közlemény szerint a kitűzött célok száz százalékos teljesítése nem várható "több külső ok miatt sem (például az egyes kormányzati döntésre váró projektek, illetve a villamosjármű-beszerzés késedelme)".

MÁV - 22 859 forint ösztönző

"A MÁV Zrt.-nél klasszikus értelemben vett jutalmazási rendszer nincsen, így a jutalomosztás mint fogalom sem létezik" - írta az [origo]-nak a vállalat kommunikációs osztálya, amely hozzáteszi: a MÁV nem jutalmakkal, hanem kitüntetésekkel ismeri el dolgozóit. 2011-ben összesen 40 millió forintot fizetett ki a cég kitüntetésként.

Emellett a MÁV-dolgozók pénzügyi ösztönzőt is kaptak a kormánytól, amely kifizette decemberben a MÁV Cargo privatizációjából származó pénz egy részét (erről részletesen itt olvashat). A MÁV szerint a cégnél 16 929 munkavállaló átlagosan 22 859 forintot kapott.

A MÁV szerint a vezetők nem kaptak jutalmat 2011-ben, a cég vezetői prémiumot kaphatnak a tulajdonos és az igazgatóság döntése alapján. A MÁV honlapján szereplő adatok alapján Szarvas Ferenc elnök-vezérigazgató a 2 millió forintos fizetése mellett bérének nyolcvan százalékát kaphatja prémiumként, vagyis egy évben akár 19,2 millió forintot. A MÁV egyelőre nem válaszolt, mennyi prémiumot vett fel a vezérigazgató tavaly.

Forrás: MTI/Kollányi Péter
Orbán Viktor novemberben állapodott meg a vasutasokkal a pluszpénzről

MFB - dolgozónként átlag 364 ezer forint

Összesen 115 és fél millió forint jutalmat kaptak a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) munkavállalói 2011-ben. Ezt a pénzt év közben fizették ki, év végén senki nem kapott jutalmat - mondta az [origo]-nak Nyiri János, az MFB szóvivője. Mivel a banknál a honlapon található adatok szerint 317-en dolgoznak, ez alkalmazottanként átlagosan 364 ezer forint jutalmat jelent.

Nyiri János hangsúlyozta, hogy az MFB 2010-ben egyáltalán nem osztott jutalmat, a 2011-ben kifizetett összeg pedig "lényegesen alacsonyabb, mint például az előző kormány idején, 2009-ben kifizetett jutalmak". A szóvivő szerint akkor átlagosan egymillió forintot adott az alkalmazottaknak az előző vezetés, és szerinte "volt olyan középvezető, aki 2002-2010 között 500 millió forint fölött keresett".

A Blikk korábban azt állította, hogy a pénzintézet elnök-vezérigazgatója, Baranyay László a havi 2 milliós fizetése mellett 19,2 millió forintot kap. Az MFB szóvivője erről azt mondta, a vezérigazgató egyetlen forint jutalmat sem kapott. Nyiri János azt mondta: "az MFB elnök-vezérigazgatója és vezérigazgató-helyettesei nem részesültek jutalomban, az alacsonyabb besorolású vezetők közül pedig hárman kaptak, összesen 2,4 millió Ft-ot".

MNV - átlag félmillió 119 alkalmazottnak

"A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) dolgozói közül jutalmat kizárólag csak azon munkavállalók kaphattak, akik rendkívüli teljesítményt nyújtottak az év során" - mondta az [origo]-nak az MNV kommunikációs osztálya. A cég 401 munkavállalója közül 119 alkalmazott kapott jutalmat 2011 végén, és összesen 67 millió forintot osztott szét az MNV.

Ez azt jelenti, hogy egy megjutalmazott munkavállaló átlagosan nagyjából 560 ezer forinttal lett gazdagabb. Az MNV hangsúlyozta, hogy "az teremtette meg a lehetőséget a jutalmak kifizetésére, hogy a cég 2011-ben a személyi jellegű ráfordítások között 330 millió forintot meghaladó megtakarítást ért el".

A társaság felső vezetése, tehát a vezérigazgató, a vezérigazgató-helyettes és a főigazgatók nem kaptak jutalmat - írta az MNV, ők viszont a cég honlapján található adatok szerint prémiumot kaphatnak. A cég vezérigazgatója és általános helyettese például a havi 2 milliós fizetése mellett tízhavi, vagyis akár 20 millió forintos prémiumra jogosult. Az MNV egyelőre nem válaszolt arra, hogy a vezetők mennyi prémiumot vihettek haza 2011-ben.

Forrás: MTI/Oláh Tibor
A postások ebédjegyet kaptak karácsonyra

Magyar Posta - 20 ezer forint ebédjegy

Étkezési utalványt kapott az alkalmazottak többsége a Magyar Postánál 2011 végén - tudta meg az [origo] Szerdahelyi Kingától, a cég szóvivőjétől. A béren kívüli juttatásra (cafeteriára) jogosult munkavállalók átlagosan 20 ezer forintnyi ebédjegyet kaptak. Ezenkívül nem fizetett év végi jutalmakat a Magyar Posta. Tavaly év közben viszont 595-en kaptak összesen 100 millió forint jutalmat március 15-éhez, illetve a postai világnaphoz kapcsolódóan. Ez azt jelenti, hogy egy jutalmazott átlagosan nem egészen 170 ezer forintot kapott.

A Magyar Posta szóvivője közölte azt is, hogy a cég folyamatosan ad a munkavállalóknak úgynevezett "ösztönzőt" is, ami beleszámít az átlagkeresetbe. A Posta honlapján található adatok szerint 2011 szeptemberéig (az első három negyedévben) összesen kétmilliárd forint ösztönzőt fizetett a társaság a munkavállalóknak.

A Blikk szerint a Posta vezérigazgatója 19,2 millió forint jutalmat kap. Szerdahelyi Kinga ezzel kapcsolatban közölte: Geszti László vezérigazgató "egyetlen forint prémiumot sem vett fel, emellett költségtérítést sem igényelt, külföldi útjait maga fizeti, saját autóját és saját mobiltelefonját használja és fizeti".

Magyar Villamos Művek - volt ösztönző, de nem derült ki, mennyi

Az MVM Zrt. vezérigazgatója nem részesült plusz pénzbeli elismerésben - válaszolta az [origo] kérdésére a Magyar Villamos Művek kommunikációs igazgatósága. Az MVM a munkavállalóit pedig az üzleti tervben előírtak, valamint a szakszervezetekkel kötött megállapodások szerint díjazta, "a munkakörön felüli extra teljesítményt anyagi ösztönzőkkel is elismerte" - tudtuk meg az MVM-től.

Az azonban nem derült ki az MVM válaszából, hogy pontosan mennyi ösztönzőt kaptak a munkavállalók 2011-ben, az MVM csak annyit írt erről: "a nehéz gazdasági helyzetre tekintettel, a menedzsment összességében több mint negyedével csökkentette az erre elkülönített keretet". Az MVM hozzátette, hogy a cégcsoport eddigi egyik legjobb eredményével zárja a 2011-es évet.

Az MVM honlapján szereplő adatok szerint a társaság vezérigazgatója havi kétmillió forintos fizetése mellett nyolcvanszázalékos prémiumot kaphat. A gazdasági vezérigazgató-helyettes, aki 1,9 milliót keres, szintén nyolcvanszázalékos prémiumra jogosult, a többi helyettes pedig hatvanszázalékos prémiumra. Az MVM közölte, hogy a tavalyi prémiumokról, a feladatok teljesülésének mértékéről a 2011-et záró közgyűlés dönt majd, arról azonban nem írt, hogy a 2010-es feladatok elvégzéséért mennyi prémiumot kaptak a vezetők tavaly.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Az MFB-nél dolgozók összesen 115 és fél millió forint jutalmat kaptak

Szerencsejáték - plusz háromheti bér karácsonyra

A munkavállalók decemberben átlagosan háromnegyed havi alapbérnek megfelelő mértékű jutalmat kaptak - mondta az [origo]-nak a Szerencsejáték Zrt. kommunikációs igazgatósága. A cég 2011 végén összesen majdnem 202 millió forint jutalmat fizetett ki, ami azt jelenti, hogy a munkavállalók átlagosan bruttó 160 ezer forintnak örülhettek karácsony előtt. A kommunikációs igazgatóság hangsúlyozta, hogy "a Szerencsejáték Zrt. húszéves fennállása óta ez volt az eddigi legeredményesebb év, az adózás előtti eredmény várhatóan 8 milliárd forint körül alakul".

A Szerencsejáték Zrt. közölte azt is, hogy a vezérigazgató kivételével minden munkavállaló kapott jutalmat év végén. A vezérigazgató a társaság honlapján szereplő adatok alapján a kétmillió forintos fizetése mellett teljesítménybért kaphat, amely az alapbér legfeljebb 80 százaléka lehet, vagyis akár 19,2 millió forint. A Szerencsejáték Zrt. egyelőre nem válaszolt kérdésünkre, hogy mennyi prémiumot vett fel a vezérigazgató 2011-ben.

Ahol nem volt jutalom

Az [origo] az említett cégek mellett megkereste a Magyar Turizmus Zrt.-t, ahol azt a választ kaptuk, hogy a cégnél senki nem kapott jutalmat 2011-ben.

Hétfőn megkerestük az Államadósság Kezelő Központot is, de semmilyen választ nem kaptunk.

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) cikkünk megjelenése után közölte, hogy "a vezérigazgató és két helyettese összesen 14 935 028 forint prémiumelőleget kapott szeptemberben". A cég szerint a további prémium kifizetéséről az elszámolás, a mérlegbeszámoló elfogadását követően, 2012 tavaszán lesz döntés. "Ha a kitűzött prémiumfeladatok nem teljesülnek, az előleget akár vissza is kell majd fizetni" - írta a NIF, amely hozzátette, hogy "a prémiumfeladatok kiírása és teljesítésének értékelése a felügyelőbizottság és a tulajdonosi jogokat gyakorló MFB Zrt. hatásköre". A NIF-nél jutalom jogcímen senki nem kapott pénzt 2011-ben.

Alapos vizsgálatot szeretne a KDNP, visszavonná a Jobbik

A KDNP szerdán közölte, hogy "alaposabban kell megvizsgálni az állami szférában kifizethető prémiumok indokoltságát". A párt szerint a napokban nyilvánosságra került jutalmak "- a hozzájuk tartozó teljesítmények megjelentetése nélkül - félreértésekre és feszültségkeltésre adtak alkalmat". A KDNP azt írta közleményében: jogos és megérdemelt a jutalom, amennyiben az állami intézmények és cégek vezetői takarékosan bántak a közvagyonnal, "de általában véve - különösen az európai válság környezetében - erkölcsileg nem lehet indokolt kirívóan magas év végi jutalmakat fizetni".

"Elképesztő arcátlanságnak" tartja az állami és önkormányzati cégvezetők jutalmazását a jelenlegi válsághelyzetben a Jobbik, ezért a tavaly kifizetett prémiumok azonnali felülvizsgálatát és visszavonását követeli. Z. Kárpát Dániel, a párt országgyűlési képviselője szerdán közölte: ez annak fényében még "pofátlanabb", hogy korábban a Fidesz-KDNP "kiabált a leghangosabban" az állami szféra végkielégítéseinek megadóztatásáért, "sőt ezért még az utólagos törvénykezéstől sem riadtak vissza" - mondta a képviselő.