Eljárást kezdeményeznek Magyarország ellen az európai zöldek

Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság figyelemmel kíséri a magyarországi fejleményeket, illetve az unió alapértékeinek betartását - ezzel a bejelentéssel kezdte szerdai brüsszeli sajtótájékoztatóját a testület szóvivője. Mint mondta, nem szeretnék, ha valaki úgy érezné, az Európai Unió, illetve a bizottság nem foglalkozik kellőképpen ezzel a kérdéssel.
Vágólapra másolva!

Az Európai Parlament zöld frakciója kezdeményezi, hogy az EU indítson eljárást Magyarország ellen az Európai Unió alapvető értékeinek megsértése miatt - jelentette be szerdán Bécsben Ulrike Lunacek osztrák politikus, a Zöldek/Európai Szabad Szövetség külpolitikai szóvivője.

Az európai zöldek szeretnék elérni, hogy az EP két hét múlva kezdődő plenáris ülése vegyen napirendre egy határozati javaslatot az úgynevezett hetedik cikkely szerinti eljárás megindításáról - közölte Ulrike Lunacek, az osztrák Zöldek európai parlamenti képviselője egy sajtótájékoztató keretében. Kijelentette, reméli, hogy a többi frakció támogatja a javaslatot.

Úgy vélekedett, hogy "megfelelő politikai akarat" esetén már a tanács márciusi ülésén döntés születhet a hetedik cikkely alapján indított eljárásról, és megjegyezte, hogy ezen a fórumon négyötödös támogatásra lenne szükség.

Első számú téma volt Magyarország az Európai Bizottság szerdai tájékoztatóján. A szóvivő kérdés nélkül azzal kezdte, hogy tisztázni szeretné a félreértéseket: a bizottság figyelemmel kíséri a magyarországi fejleményeket, illetve az unió alapértékeinek betartását.

Emlékeztetett rá, hogy az új magyar alaptörvényhez kapcsolódó sarkalatos törvények tervezetének ismeretében a bizottságból Barroso elnök mellett mások is levélben fordultak magyar partnereikhez az elképzelések módosítását kérve. "Azóta a törvényeket elfogadták, fenntartásaink megmaradtak" - mondta a szóvivő, emlékeztetve arra, hogy szakértőik már vizsgálják a magyar törvények jogi hatását, ha pedig ebben az uniós joggal, illetve alapelvekkel ütköző kitételek lennének, az ügy a bizottság elé kerül.

A szóvivő kedden is beszélt Magyarországról. Akkor Olivier Bailly ügyeletes szóvivő kijelentette: az Európai Bizottság ragaszkodik ahhoz, hogy őrizzék meg az MNB függetlenségét. Egy EU-tisztségviselő pedig közölte: vélhetőleg már a hét vége előtt - tette hozzá az MTI szerint - elkészülnek a jogi elemzéssel, amely választ ad majd arra, hogy több magyar törvény, köztük a december 30-án elfogadott jegybanktörvény - amelynek a fordítását csak kedd reggel kapták meg - minden elemében, teljes mértékben összeegyeztethető-e az uniós joggal.

Az uniós tisztségviselő azt mondta: a magyar pénzügyi támogatáskérés ügyében addig nem folytatnak megbeszéléseket Magyarországgal, amíg a központi bank függetlenségének kérdése Brüsszel megítélése szerint nem rendeződik megnyugtatóan. A tisztségviselő szerint magyar részről jelezték Fellegi Tamás miniszter szándékát, hogy január 16. és 19. között - vagyis a jövő héten az IMF-fel az Egyesült Államokban tervezett megbeszélése után - kész lenne az uniós illetékesekkel való brüsszeli eszmecserére, erre a felvetésre azonban Brüsszel egyelőre nem adott választ.

Barroso az Orbán Viktor miniszterelnökhöz intézett december 28-i levelében utalt a Magyarország ellen szükség esetén indítható kötelezettségszegési eljárásra is - mondta a nevének elhallgatását kérő uniós tisztségviselő.

Az [origo] számolt be róla elsőként, hogy José Manuel Barroso karácsony előtt személyes hangvételű levélben szólította fel Orbán Viktort a jegybankról és a pénzügyi stabilitásról szóló törvénytervezetek visszavonására. Az Európai Bizottság elnökének levele azt érzékeltette, ez lehet a feltétele a Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Unióval tervezett kölcsönmegállapodásnak. Orbán Viktor visszautasította, hogy Barroso kérésére visszavonják a törvényjavaslatokat, amelyeket december végén megszavazott a parlament. A bizottság elnöke a múlt pénteken írt válaszlevelet a kormányfőnek, amelyben konstruktív hozzáállást sürgetett, és jelezte, hogy Brüsszelnek nem érdeke a helyzet eldurvulása.