"Nem lesz államcsőd" - jelentette ki az fn.hir24.hu-nak adott, szerdán közzétett interjújában Lázár János, aki szerint egyelőre nem lesz személycsere a kormányon belül. A Fidesz frakcióvezetője azt mondta, a párt 2014-ben is Orbán Viktorral fut neki a választásoknak, aki szerinte "ma az egyik erőssége Magyarországnak".

A Fidesz frakcióvezetője az fn.hir24.hu-nak adott interjúban elmondta: Orbán Viktor miniszterelnök arról tájékoztatta a képviselőcsoportot, hogy januárban nem lesz személycsere. "Júliusban érünk ciklusfelezőre. Mint köztudott, a mandátum első felében építeni szoktak a kormányok, a másodikban pedig üzemeltetik, élhetővé varázsolják az épületet, esetünkben az új kormányzati szerkezetet. Erre a feladatra akár érkezhetnek is új emberek és velük nyilván új stílus is" - tette hozzá Lázár János.

Arra a kérdésre, forgatókönyv sincs-e egy esetleges államcsődre, Lázár János azt válaszolta, hogy Magyarország három évtizede az IMF tagja, mindig időben törlesztett, és ezután is fizetni fog. "Magyarország jó ügyfél. Fizet, ha kölcsönt vesz fel" - mondta a Fidesz frakcióvezetője. Szerinte Magyarországnak nem a belső viszonyaival van a gond, hiszen "a kiadás és a bevétel olyannyira egyensúlyban van, hogyha nem lenne az adósságszolgálat, pozitív szaldót produkálnánk".

Lázár János a világ változásával indokolta a házszabály-módosítást, amely lehetővé teszi, hogy a parlamenti vitát kiiktatva a kormánytöbbség bármit törvénnyé emeljen. A mai világ nem tűri a lassúságot - mondta az interjúban Lázár, aki a Bundestagot hozta fel példaként arra, hogyan lehet órák, napok alatt meghozni súlyos döntéseket.

Badarság! - reagált a Fidesz frakcióvezetője arra a felvetésre, hogy egyes vélemények szerint az "Orbán-Matolcsy-tandem" legalább egyik tagjának távozásával lenne visszaszerezhető a pénzpiac bizalma. "A pénzpiac pénzt akar, nem neveket. A pénzpiac döntsön a pénzéről, a választó pedig a képviselőkről. Ez a demokrácia és a gazdaság rendje, és semmi okunk feltételezni, hogy ezen változtatni kellene" - fogalmazott Lázár János.

Szavai szerint a Fidesz összetartására ma egyetlen ember képes: Orbán Viktor. "Nincs más integráló és vezetőképes személyiség, akit a párt jobb- és balszéle is elfogadna. 2014-nek egész biztosan vele futunk neki, és hiszem, hogy Orbán Viktor ma az egyik erőssége Magyarországnak" - mondta az interjúban a vezető kormánypárt politikusa.

Cikkünket az interjú első részéről itt olvashatja.