Vágólapra másolva!
Magánokirat-hamisítással gyanúsítja a rendőrség Gyenesei Istvánt, aki korábban önkormányzati miniszteri posztot töltött be Gyurcsány Ferenc kormányában - írja a Magyar Nemzet. A nyomozás egy megyei közgyűlési mandátummal függ össze, és Gyenesei korábban azt közölte, hogy ha nem koncepcionális eljárásról van szó, akkor az ügyet bűncselekmény hiányában le kell zárni.
Vágólapra másolva!

Gyanúsítottként hallgatta ki magánokirat-hamisítás miatt Gyenesei Istvánt, a Gyurcsány-kormány önkormányzati miniszterét a múlt év végén a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság - írja a Magyar Nemzet ügyvédi forrásra hivatkozva. A napilap szerdai számában arról írt, hogy a Somogyért Egyesület elnöke a gyanúsítás ellen panasszal élt, amelyet a Fejér Megyei Főügyészség bírál el.

Az ügyben a Somogy Megyei Területi Választási Bizottság még szeptemberben tett feljelentést, miután két nap alatt két egymásnak ellentmondó dokumentumot kapott Ormai István megyei képviselői mandátumáról. Gyenesei ugyanis munkatársával szeptember 14-én olyan beadványt juttatott el a testülethez, amelyben jelezték: a mellékelt nyilatkozat értelmében Ormai István lemondott megyei képviselői mandátumáról. A politikus, aki korábban szakított a Somogyért Egyesülettel, két nappal korábban közölte a bizottsággal, hogy nem mondott le tisztségéről. Azt állította, a Gyeneseiék által benyújtott, szeptember 12-ei keltezésű dokumentumot nem írta alá, csak egy dátum nélküli biankó nyilatkozatot, de azt sem tavaly szeptemberben, hanem még 2010 októberében, és állítása szerint csak nyomás hatására.

A területi választási bizottság ezután arról határozott, hogy a rendőrségnek kell kiderítenie, történt-e jogszabálysértés az ellentmondó nyilatkozatok ügyében. A Magyar Nemzet szerint néhány nappal később Gyenesei lényegében elismerte, hogy utólag érvényesítették Ormai István megyei képviselői mandátumáról szóló lemondó nyilatkozatát. Arról viszont nem beszélt, hogy a biankó dokumentumra ki írta rá a dátumot.

Az ügy kirobbanása után Csorba Ottó, a Somogy megyei közgyűlés egyik fideszes tagja javaslatára a testület felszólította Gyenesei Istvánt, hogy a közgyűlés jó hírnevének megóvása érdekében mondjon le mandátumáról. A politikus azonban az elé tett lemondó nyilatkozatot félredobta, közölve, hogy az Ormaival kapcsolatos irat korrekt, jogszerű, amit bizonyítani is tud - ismerteti a Magyar Nemzet.

Gyenesei többször is foglalkozott az üggyel a blogjában, és az egyik alkalommal azt írta, "ha nem koncepciós eljárásról van szó, ha az igazságszolgáltatás nem került pártpolitikai befolyásoltság alá, akkor bűncselekmény hiányában ez is rövidesen lezárul". Ugyanebben a bejegyzésben azt is állította, hogy Ormai felhatalmazta a Somogyért Egyesületet "a dátum akkori ráírására és a mandátumról való lemondásának benyújtására", és szerinte ezt dokumentumok is bizonyítják.