Magyarország elleni uniós fellépést sürget a finn külügyminiszter

Vágólapra másolva!
Ha a politikai jelzések nem járnak sikerrel, szankciókat kell alkalmaznia az Európai Uniónak Magyarország ellen az uniós alapértékek megsértése miatt - mondta Finnország külügyminisztere a Helsingin Sanomat nevű finn lap angol nyelvű internetes verzióján olvasható cikk szerint.
Vágólapra másolva!

Erkki Toumioja, a finn szociáldemokrata párt politikusa azt mondta, az EU-ban ugyan még nincs percedens ilyesmire, de végső esetben felvetődik "a kérdés, hogy ha egy tagország megsérti a demokrácia alapelveit, fenntartható-e a tagsága". Hozzátette, "kevésbé súlyos intézkedésként" az uniós források befagyasztása is szóba kerülhet.

Tuomioja szerint először figyelmeztetnie kellene az Európai Bizottságnak a magyar kormányt, hogy nem jár jó úton, hiszen ez a dolga, ha a demokrácia veszélyben van valahol. A szankciók ezután következhetnének. Ha egy ország a Magyarországon most életbe lépett alkotmánnyal kérte volna a felvételét az EU-ba, elutasították volna - jelentette ki a külügyminiszter.

Álláspontját azzal indokolta, hogy az új alkotmány riasztó mértékben alakítja át a magyarországi hatalmi egyensúlyt. Példaként azt említette, hogy megnő a kormány potenciális befolyása a jegybankban, a "elsöprő" hatalmi jogosítványokat kap a legfőbb ügyész, és a Költségvetési Tanács megvétózhatja a költségvetést.

Az EU és a magyar kormány közötti konfliktus legfrissebb fejleményeiről itt olvashat.