BKK: A hónap végén leállhat a BKV

Újabb sztrájkra készülnek a BKV dolgozók
Vágólapra másolva!
Nem tudja előteremteni a Fővárosi Önkormányzat a korábban zárolt 32 milliárd forintos állami támogatás kieső összegét, ezért nincs kizárva, hogy a Budapesti Közlekedési Vállalat (BKV) februárban már nem indít járatokat - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Január végén, de legkésőbb február elején leáll a BKV, ami egyet jelent a fővárosi tömegközlekedés összeomlásával, ha a cég nem jut hozzá a normatív támogatáshoz - írja a csütörtöki Népszabadság a Budapesti Közlekedési Központra (BKK) hivatkozva.

A lap szerint a Fővárosi Önkormányzat képtelen előteremteni a - nemzetgazdasági miniszter javaslatára - decemberben bizonytalan ideig zárolt 32 milliárd forintos normatíva kieső összegét. Tarlós István főpolgármester rögtön jelezte, a főváros képtelen lesz ennyi pénzt kigazdálkodni a működésre fordítható 180 milliárdból. Azt is hozzátette, hogy számításaik szerint a BKV leállása napi 14 milliárd forint kárt okoz a nemzetgazdaságnak.

A BKV pénzügyi helyzetének stabilitását célzó egyeztetések a kezdeti stádiumban vannak. Eddig a kapcsolatfelvételen és az előzetes szakmai egyeztetésen túl nem történt semmi - mondta a BKK a Népszabadságnak. A két kijelölt tárgyaló - Szatmáry Kristóf államtitkár és Vitézy Dávid, a BKK vezetője - legkorábban ezen a héten ül először tárgyalóasztalhoz.

A találkozóra Vitézy részletes összefoglalóval készül, amelyben a főváros szűkös pénzügyi mozgástere mellett a megoldás lehetséges módozatait is részletezi, ez azonban sok újat nem tartalmaz, hiszen a főváros több mint egy évvel ezelőtt már készített egy 236 oldalas átalakítási koncepciót, amelyben 32 oldal kizárólag a finanszírozás lehetőségével foglalkozott - ismerteti a lap.

A közlekedési vállalat szerdán jelentette be, hogy százhúsz használt busz vásárlását tervezik, a közbeszerzés becsült értéke 3 és 6 milliárd forint között van.