Gripeneket árul Magyarország, állítja egy horvát online újság

Vágólapra másolva!
Zágrábi sajtóértesülések szerint Magyarország hat Gripen vadászgép, illetve a hozzájuk kapcsolódó tartozást ajánlotta fel megvételre Horvátországnak. A Honvédelmi Minisztérium a költségvetés szűkössége miatt a közelmúltban megpróbálta átütemezni a Gripenek lízingjét és a hozzá kapcsolódó kiképzési program költségeit. A minisztérium úgy tudja, Svédország ajánlott fel vadászgépeket Horvátországnak, de ehhez Magyarországnak nincs köze.
Vágólapra másolva!

Magyarország hat JAS 39 vadászgépet ajánlott fel Horvátországnak a fennálló tartozással együtt - írja a croatiantimes.com című angol nyelvű horvát internetes oldal. A lap szerint Magyarország azért kereste meg az ajánlattal Horvátországot, mert a svéd Gripennel 2006-ban megkötött, tíz évre szóló szerződés szerint fizetendő összeg túlságosan megterheli a költségvetését.

A horvát politikai és katonai vezetőknek hamarosan dönteniük kell az új vadászgépekről, a horvát hadsereg ugyanis a mostani MIG-eket csak 2013-ig használhatja. Az egyik horvát lap úgy tudja, Horvátország több ajánlatból is válogathat, Oroszországtól, Svédországtól és az Egyesült Államoktól is vásárolhat gépeket.

A Honvédelmi Minisztérium úgy tudja, Svédország valóban tett ajánlatot Horvátországnak vadászgépek értékesítésére, de Magyaroszág nem érintett ebben. A minisztérium sajtófőnöke, Farkas Anikó az [origo]-nak azt mondta, Magyarország nem is adhatja el a vadászgépeket, mert csak lízingeli őket.

Hende Csaba honvédelmi miniszter december végén elismerte, hogy a Honvédelmi Minisztérium tárgyalásokat kezdett a hadiipari üzleteket koordináló Svéd Királyi Védelmi és Biztonsági Export Ügynökséggel a Gripen-szerződés átütemezésére.

A Gripenek beszerzési értéke eléri a 340 milliárd forintot, ezt egészíti ki az 58 milliárd forintos pilótaképzési program, amelyet a kanadai kiképzőközponttól rendelt meg a honvédség. A hivatalos kormányzati adatok szerint a Gripen-lízing évi harmincmilliárddal, a kiképzési program évi kétmilliárddal terheli a minisztérium büdzséjét. Ez utóbbi részletek azok, amelyeket a honvédelmi tárca a költségvetés szűkössége miatt most átütemezni próbál.