Bruxinfo: Fellegi kap időpontot, de nem hiteltárgyalásra

Vágólapra másolva!
A január 16-ai héten fogadja Fellegi Tamás tárca nélküli minisztert Brüsszelben Olli Rehn, az Európai Bizottság pénzügyi biztosa - értesült a BruxInfo. A lap bizottsági forrásai szerint azonban a biztos a nemzetközi pénzügyi segítségről nem tárgyal a találkozón, azzal ugyanis megvárja a magyar jegybanktörvény uniós vizsgálatának lezárultát.
Vágólapra másolva!

Az [origo] információi szerint a szerdai kormányülésen Fellegi Tamás, az IMF/EU-tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter arról számolt be, hogy Brüsszelben nem fogadják a telefonjait, és nem adnak időpontokat a megkereséseire. A BruxInfo pénteki értesülése szerint az Európai Bizottság hivatalosan ugyan még nem reagált a magyar kormány kezdeményezésére, de Fellegi hamarosan kap időpontot Olli Rehn pénzügyi biztostól a január 16-ai hétre.

Rehn ugyanakkor egyelőre nem egyeztet a Magyarország által kért hitelkeretről. "Lehet ez udvariassági látogatás, vagy bármi más, de az biztos, hogy Olli Rehn nem hajlandó addig nemzetközi készenléti hitelről vagy bármilyen más pénzügyi segítségről tárgyalni a kormánnyal, amíg le nem zárul a jegybanktörvény uniós vizsgálata" - idézett egy bizottsági forrást a BruxInfo.

A Brüsszel által vitatott jogszabályt december 30-án fogadta el az Országgyűlés, miután Orbán Viktor miniszterelnök tájékoztatta a törvényt aggályosnak tartó bizottsági elnököt, José Manuel Barrosót, hogy a kormánytöbbség mindenképp elfogadja a törvényt. Az Európai Bizottság 2011 utolsó napjaiban megkezdte a törvény vizsgálatát, melynek során azt nézi majd meg, hogy a Magyar Nemzeti Bank működési rendszerét lefektető törvény megfelel-e az európai uniós jogszabályoknak.

Barroso és más bizottsági tisztviselők már többször jelezték, hogy az új törvény vélhetően nem felel meg annak a követelménynek, amely szerint a tagállami központi bankoknak a politikától teljesen függetlenül kell működniük. Az Európai Központi Bank ugyancsak kritizálta a javaslatot, és észrevételei közül a szavazás előtt nem mindet vették figyelembe.

Az Európai Bizottság január 11-én, szerdán ül össze először, és az ülésen téma lesz Magyarország is. A BruxInfo szerint a bizottságnál furcsállják, hogy Magyarországot egyelőre nem érte nagyobb nyomás a többi tagállam részéről: péntekig a francia, a luxemburgi és a finn kormány fejezte ki rosszallását, a testület viszont nagyobb nemzetközi ellenállást látna szívesen.

Ugyancsak jövő szerdán utazik Fellegi Tamás Washingtonba, hogy az IMF elnökével, Christine Lagarde-dal előkészítse a hivatalos tárgyalást. A szervezet január 18-án tárgyalja az addigi megbeszélésekről készült jelentést.