Megvédte az új alkotmányt, de figyelmeztette a Fideszt az Európai Néppárt

Vágólapra másolva!
Kiállt a magyar kormány mellett a Fidesz európai parlamenti frakcióját is magában foglaló Európai Néppárt, amely eddig nem reagált a Brüsszelből érkezett bírálatokra. Pedig az Európai Parlament három másik frakciója is arra szólította fel, hogy a vitatott magyar törvények és az alaptörvény miatt zárja ki soraiból a Fideszt.
Vágólapra másolva!

Közleményben állt ki az új magyar alkotmány és a kormány intézkedései mellett az Európai Néppárt elnöke, Wilfried Martens és frakcióvezetője, Joseph Daul. Az elmúlt héten Magyarországot - és az új alkotmányt - szokatlanul kemény bírálatok érték Európából, és az Európai Parlament (EP) három frakciója is arra szólította fel a Néppártot, hogy függessze fel a Fidesz néppárti tagságát, sőt vonják meg Orbán Viktortól az alelnöki posztot. A Néppárt eddig nem reagált erre, pénteki közleménye viszont azt mutatja, kiáll a Fidesz mellett, ahogyan tette egy évvel ezelőtt, a médiatörvény miatt Magyarországot érő bírálatok idején is.

"A magyar parlament egy olyan alaptörvényt hozott létre, amely lecserélte az ország sztálinista típusú, 1949-ben keletkezett alkotmányát. Magyarország volt az egyetlen állam Közép-Európában, amely a kommunizmus bukása óta nem hozott létre új alkotmányt. Az új magyar alkotmányba beépítették az alapjogi charta tartalmát, valamint létrehoztak egy új, a korábbinál igazságosabb választási rendszert, amely a kisebbségek szélesebb parlamenti képviseletének lehetőségét kínálja" - olvasható Martens és Daul közös nyilatkozatában.

A közlemény szerint ezzel együtt a néppárti vezetők tudatában vannak annak, hogy az Európai Bizottság "egyes törvényekkel kapcsolatban kérdéseket vetett fel", és jelenleg is vizsgálja a jogszabályokat, hogy eldönthesse, összeegyeztethetők-e az európai szabályozással. "Szükségtelen is kijelenteni, hogy az Európai Néppárt támogatni fogja a bizottság ajánlásait, amelyek biztosítják majd, hogy a magyar törvények teljes mértékben megfeleljenek az uniós jognak. Biztosak vagyunk benne, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a bizottság vezetésével közösen fog törekedni arra, hogy a magyar jogszabályok mindenben megfeleljenek az EU-s jognak, és ha kell, módosításokra is készen áll majd" - olvasható a közleményben.

Brüsszeli bírálatokkal kezdődött az év

Az elmúlt néhány napban Magyarország kemény kritikákat kapott Brüsszelből: különböző fórumokon bírálták az új alkotmányt, a jegybanktörvényt, a stabilitási törvényt, de problémásnak nevezték az igazságszolgáltatás átalakítását is, és az adatvédelmi biztosi poszt megszüntetése miatt kötelezettségszegési eljárást is indíthatnak Magyarország ellen. Megszólalt az Európai Bizottság, Alain Juppé francia külügyminiszter, Michael Spindelegger osztrák külügyminiszter, a finn, a luxemburgi külügyminiszter és a német kormány is.

A bírálatok az Európai Parlamentből sem maradtak el: szerdán a zöldpárti frakció az EU alapelveinek megsértése miatt kezdeményezett eljárást Magyarország ellen. A kezdeményezéshez Guy Verhofstadt, az Európai Parlament liberális frakciójának vezetője is csatlakozott, felszólította az Európai Uniót, hogy gyakoroljon nyomást a magyar hatóságokra, és jogi és politikai szankciók bevezetését javasolta.

Hannes Swoboda, az európai szocialisták alelnöke Orbán Viktor Európai Néppártban betöltött alelnöki pozíciójának megvonását és a Fidesz néppárti tagságának felfüggesztését javasolta. Ezután csütörtökön az EP szocialista frakciója sürgette az uniót, hogy tegyen valamit Magyarország ügyében, és szankciók elrendelését, például az ország uniós szavazati jogának felfüggesztését vetette fel. Felszólították José Manuel Barrosót, az Európai Bizottság elnökét, hogy a január közepi strasbourgi plenáris EP-ülésen számoljon be arról, mit tesz a bizottság Magyarország ellentmondásos lépései miatt. (A brüsszeli kritikákról, és a magyarok egyre romló brüsszeli megítéléséről itt olvashat bővebben.)

Forrás: AFP/Georges Gobet
Orbán Viktor Joseph Daullal

Az Európai Néppárt eddig nem válaszolt ezekre a kritikákra, csupán a Fidesz néppárti frakciója reagált azokra, "Magyarország elleni pártpolitikai indíttatású baloldali akcióknak" nevezve őket. A Néppárt hosszú hallgatására külön rámutatott csütörtökön az Economist is: a brit lap szerkesztőségi cikkében azt írta, Orbán Viktor politikai családjának tagja Angela Merkel német kancellár és Nicolas Sarkozy francia elnök is, nekik külön feladatuk lenne jobb belátásra bírni a magyar kormányfőt. "A Fidesz büszke rá, hogy a legnagyobb európai politikai családhoz (...) tartozik, az Európai Néppárthoz. A legjobb módszer arra, hogy letérítsék az autokrácia felé vezető útról az lenne, ha a Néppártból való kidobás veszélye fenyegetné."

A Néppárt pénteki közleménye nagyon hasonlít ahhoz, ahogyan épp egy évvel ezelőtt kiálltak a magyar kormány mellett. Akkor éppen csak elkezdődött Magyarország soros EU-elnöksége, a magyar médiatörvény miatt máris folyamatos bírálatok érték a kormányt Brüsszelből, és az Európai Bizottság akkor is vizsgálódott. A néppárti frakció akkor is napokkal később, január közepén fejezte ki a magyar kormány iránti szolidaritását és támogatását a médiatörvény ügyében. Felszólították a többi képviselőcsoportot is, hogy hagyjanak fel a "manipulatív kommentárokkal". Joseph Daul tavaly is külön hangsúlyozta, képviselőcsoportja bízik abban, hogy Magyarország megváltoztatja a médiatörvény egyes elemeit, ha Brüsszel erre kéri. (A médiatörvényről és a bírálatokról szóló híreinket itt találja.)