Tekintélyelvűség felé haladó Orbánról ír a Guardian

Orbán Viktor interjút adott
Vágólapra másolva!
A brit napilap internetes oldalán megjelent részletes cikk szerint azért tüntettek több ezren a hét elején a kormány ellen, mert a magyar miniszterelnök a tekintélyelvűség felé halad. A beszámoló a hétfői tüntetés mellett részletezi Magyarország, az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap viszonyát, és azt is írja, hogy Orbán Viktor "a rendszerváltás óta 180 fokos ideológiai fordulatot vett".
Vágólapra másolva!

"Otthon és külföldön is tiltakozással szembesül Magyarország Viktátora" címmel terjedelmes cikket közölt péntek este Magyarországról internetes oldalán a Guardian című brit napilap. A cikk szerzője azt írja, hogy a "tekintélyelvűség felé haladó" magyar miniszterelnök politikája miatt vonultak több ezren utcára a hét elején Magyarországon. A részletes beszámoló hosszasan foglalkozik a Magyar Televízió dolgozóinak éhségsztrájkjával is.

Az írás szól arról is, hogy míg a kormánypártok az új alaptörvényt ünnepelték hétfő este az Operaházban, az ellenzéki pártok és civil szervezetek az utcán tüntettek ellene. Az Operánál többezres tömeg skandálta, hogy "Orbán, takarodj!", és a tüntetés hivatalos vége után is sokan a helyszínen maradtak, hogy megvárják az ünnepségről távozókat.

"180 fokos fordulat"

A Guardian szerzője szerint - aki kiemeli, hogy Orbán Viktor Oxfordban is tanult - a magyar miniszterelnök egyre inkább a tekintélyelvűség felé halad. A magyar miniszterelnök "180 fokos ideológiai fordulatot vett, holott a kommunista rendszer elleni fellépésével vált ismertté" - olvasható a cikkben.

A cikk szerint elegük lett a magyar viselkedésből a világ legbefolyásosabb embereinek és intézményeinek is. A Guardian kitér arra, hogy az Európai Bizottság a jegybanktörvényt kifogásolja a leginkább, és továbbra is csak ehhez köti a hiteltárgyalások kezdetét.

A bizottság korábban a jegybank- és a stabilitási törvényt kifogásolta, de újabb információk szerint vizsgálhatja az új alaptörvényt és több sarkalatos jogszabályt is. Az [origo] úgy tudja, emellett kötelezettségszegési eljárást készít elő a testület az adatvédelmi biztosi poszt megszüntetése miatt.

"Nagy nevek kritizálják Orbánt"

A Guardian azt írja, hogy karácsony előtt levelet írt Orbán Viktornak Hillary Clinton amerikai külügyminiszter is, aki nyomatékosan kérte, a magyar miniszterelnök fontolja meg a következményeit annak, ha az Egyesült Államok és az Európai Bizottság által is kifogásolt több sarkalatos törvény a következő hónapban mindenfajta változtatás nélkül lép hatályba. A miniszterelnök szóvivője pénteken közölte, hogy Orbán "kellő alapossággal válaszolt" Clintonnak.

Szó van a cikkben José Manuel Barroso Orbán Viktornak írt leveléről is, amelyben az Európai Bizottság elnöke a jegybankról és a pénzügyi stabilitásról szóló törvénytervezetek visszavonására szólította fel a magyar kormányfőt.