Vágólapra másolva!
Nem tekinti presztízskérdésnek minden külföldi bírálat visszautasítását, de eddig egyetlen "megfontolandó" tanácsot sem kapott - állította Orbán Viktor az MTI-nek adott vasárnapi interjúban. Orbán hosszú távon olyan országról álmodik, amely nem hitelektől függ, hanem hiteleket ad másoknak. A miniszterelnök beszélt a Magyarországon szerinte virágzó sajtószabadságról, a külföldi kritikákról és az IMF-tárgyalások menetéről is.
Vágólapra másolva!

Terjedelmes interjút adott Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap az MTI-nek, s ebben az IMF-fel tervezett tárgyalásokról, a Magyarországot ért kritikákról, a költségvetésről és a sajtószabadságról is szót ejtett. A kormányfő többek között azt mondta, hogy 2012-ben "a konszolidáció időszaka" következik, amelyben megszilárdítják a társadalmi rendszert, "hogy abban mindenki megtalálja a maga helyét és számítását".

Orbán azt mondta, hogy most még a "leértékelések szezonja" van egész Európában, és bár már Magyarországot is leminősítette mindhárom nagy nemzetközi hitelminősítő, "el fog jönni a felértékelések szezonja is". Szerinte ugyanis az eurózóna tagállamai már elindították az európai gazdaságpolitikai fordulatot, és az országok közötti szorosabb költségvetési együttműködés bevezetése meg fogja hozni a kívánt az eredményt. "Bár az idei első félévben a recesszió elkerülése lesz a legfontosabb feladat, a második félévtől megindul a növekedés, a magyar gazdaságpolitika pedig ennek felgyorsítását határozza meg célként" - mondta.

Orbán szerint "jó esély van arra", hogy a 2012-es költségvetés kitart az év végéig, mert a forint és a bankrendszer stabilitásáért "a kabinet mindent megtett, amit megtehetett". A kormányfő azt mondta, megállapodtak Simor András jegybankelnökkel, hogy "amíg a forint magára nem talál", addig Simor naponta egyeztet Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterrel a forint iránti bizalom helyreállítása érdekében. Hozzátette: a következő hónapokban már semmilyen új gazdasági jogszabályt nem terjesztenek be, nem változtatnak a bevezetett rendszeren.

"Nem presztízskérdés"

Orbán részletesen beszélt arról, hogyan indul neki a kormány az újabb IMF-hitelkeretről szóló tárgyalásoknak. A hitel esetleges feltételeiről azt mondta, hogy amennyiben az IMF és az EU érvei "megfontolandóak", akkor a kormány is kész azokat "magáévá tenni", mert számukra "nem presztízskérdés a korábbi álláspontunk fenntartása vagy megváltoztatása". Hozzátette ugyanakkor, hogy a magyar gazdasággal kapcsolatos jogszabályokról eddig csak politikai véleményeket hallott a szervezetektől, és egyetlen olyan érvvel sem találkozott, amely miatt a parlamentnek meg kellene változtatnia egy már elfogadott törvényt.

Korábban José Manuel Barroso levélben kérte Orbántól két törvény, köztük az új jegybanktörvény visszavonását, és az IMF is megszakította a hitelről szóló tárgyalásokat, mert az új törvényeket az uniós joggal ellentétesnek tartotta. Orbán ugyanakkor a vasárnapi interjúban azt mondta, hogy szerinte a jegybankról szóló új törvény "növeli a jegybank függetlenségét, s ennek az ellenkezőjét még senki nem bizonyította".

Fellegi feltételei

Az IMF-fel való tárgyalásokkal megbízott Fellegi Tamás mandátuma négy kérdésre terjed ki - mondta Orbán. Szerinte Fellegi minden olyan hitelformát elfogadhat az IMF-től, amely abban segíti Magyarországot, hogy továbbra is a nemzetközi pénzügyi piacokról finanszírozhassa magát, vagyis amely "megerősít bennünket a piacokon". Hozzátette azt is, hogy jobban örülne, ha Magyarország a nemzetközi piacokon nem hitelfelvevőként jelenne meg, és reméli, meg is éli, hogy az ország egyszer majd nem hitelfelvevő, hanem hitelnyújtó lesz.

Fellegi Orbán szerint egyértelműsítheti a tárgyalásokon, hogy Magyarország az IMF-fel egyeztetve hajtja majd végre azt a programot, amelyben megállapodnak. Ennek része, hogy a 2013-as költségvetés hiánya is 3 százalék alatt lesz - közölte a miniszterelnök. "Részünkről semmilyen előfeltétele nincs a tárgyalásoknak, azok során minden olyan kérdés megvitatható, amelyet a tárgyalófelek szükségesnek tartanak" - tette hozzá.

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Az interjúban megkérdezték Orbántól, hogy az ország akkor is megállna-e a lábán, ha nem születne megállapodás az IMF-fel és az EU-val: erre Orbán kitérő választ adott. A miniszterelnök az MTI szerint a kérdésre azt felelte: "minden feltétel adott a gyors megállapodás megszületéséhez, és Magyarország is ebben érdekelt, de világossá kell tenni, hogy az ország és a kormány célja nem csupán a válság elkerülése, hanem a növekedési terv sikerre vitele".

"Öreg katona vagyok"

Orbán megerősítette, hogy már válaszolt Hillary Clinton amerikai külügyminiszter karácsonyi levelére, amelyben Clinton azt kérte tőle, hogy alaposan fontoljon meg néhány aggodalomra okot adó törvényt. A válaszlevélről azonban Orbán csak annyit árult el, hogy abban a magyar kormány megerősítette transzatlanti elkötelezettségét.

A külföldi sajtóban egyre szaporodó bírálatokra azt mondta, "öreg katona vagyok, nem először szagolok lőporfüstöt". Hozzátette: érdekesnek tartja ezeket a véleményeket, de szerinte minden egyes cikk csupán "egy ember, egy újságíró véleménye". A magyarországi demokrácia megszűnését vélelmező álláspontokról pedig azt mondta, azokban a nemzetközi baloldal sorakozik fel a magyar baloldal véleménye mögé.

Kitért a sajtószabadság kérdésére is, amely szerinte azt mutatja, hogy "a magyar sajtószabadságot féltő vélemények teljes mértékben megdőltek". Szerinte a szabadságot bizonyítja, hogy "az EU-n belül az egyik legélénkebb, ellenzéki szemléletű és kritikus beállítottságú sajtó Magyarországon működik".

Bankbetétek, végtörlesztés és BKV

Orbán beszélt a magánszemélyek bankbetétjeiről szóló rémhírekről is, amelyek szerinte a büntető törvénykönyv hatálya alá tartoznak: "mindenkit arra intek, jól fontolja meg, részt vesz-e ezekben a rémhírterjesztési akciókban" - mondta. Hozzátette ugyanakkor azt is, hogy a bankbetéteket a kormány olyan magánszerződéseknek tekinti, amelyekben "nincs keresnivalója a közhatalomnak".

A végtörleszteni akaró közszolgálati dolgozókról azt mondta, hogy az érdekükben Matolcsy György gazdasági miniszter tárgyalást kezd a bankokkal. A BKV működéséhez kért állami támogatást is megemlítette, itt arról beszélt, hosszú távon "a fővárosnak meg kell oldania, hogy a kormány támogatása nélkül is működjön a tömegközlekedése" , addig viszont kormány addig is "szívesen társul" olyan programhoz, amely a BKV hosszú távú fenntartásáról szól. Kijelentette azt is, hogy jelenleg nem tervezi a kormány átalakítását.