Uniós külügyminisztereknek magyarázkodik levelében Martonyi

Vágólapra másolva!
A magyar külügyminiszter levelében fájlalja, hogy a kormány törvényalkotási folyamata alatt többen úgy fogalmaztak meg kritikát, hogy nem ismerték pontosan, mit is bírálnak. Martonyi azt írja: nem jelent majd presztízskérdést, ha az Európai Bizottság véleménye alapján módosítani kell egyes szabályozásokon.
Vágólapra másolva!

Levelet küldött hétfőn az uniós tagállamok külügyminisztereinek Martonyi János külügyminiszter. A levelet tájékoztatásul megküldte az Európai Bizottság elnökének és biztosainak is. A levélben a tárcavezető emlékeztetett rá, hogy a kormány milyen súlyos helyzetben vette át az ország vezetését 2010-ben. Utalt arra, hogy 2008 novemberében az akkori kormánynak az IMF-hez kellett fordulnia, és arra is, hogy a 2002-ben 53 százalékos államadósság 2010-re a GDP 80 százalékára növekedett.

"Ebben a zsákutcás helyzetben az ország mind gazdasági, mind társadalmi értelemben megújulásra szorult" - írja levelében a magyar külügyminiszter. Véleménye szerint még a rendszerváltozás után is maradtak megoldásra váró kérdések, számos területen vált szükségessé új vagy módosított szabályozás kidolgozása.

A 2010-es választások mandátumot adtak az új kormánynak, hogy több területen mélyreható reformokat hajtson végre és megalkossa a régóta várt új alaptörvényt - írja Martonyi, aki szerint azonban sajnálatos módon a törvényalkotási folyamat alatt többen úgy fogalmaztak meg kritikát, hogy nem ismerték pontosan az új szabályozás azon részleteit, amelyeket bíráltak.

Levelében Martonyi hangsúlyozta, a magyar kormány továbbra is készen áll arra, hogy konkrét ügyekben párbeszédet folytasson minden nemzetközi partnerrel, és minden konkrét kérdésre pontos választ adjon. "Nem jelent presztízskérdést az sem, ha szükségessé válik bármely szabályozás módosítása a bizottság véleménye alapján" - fogalmazott a miniszter. Azonban magyar részről nem tartjuk elfogadhatónak, hogy bárki a tények ismerete nélkül, netán előítéletekre alapozva fogalmazzon meg kritikát. "Még kevésbé tartjuk elfogadhatónak bárkitől, hogy demokratikus elkötelezettségünket és a demokratikus közösségben elfoglalt helyünket kérdőjelezze meg" - írta.