Bajnai még nem döntötte el, hogy vállalja-e a miniszterelnök-jelöltséget

2012.01.10. 21:34

Szeretne segíteni a jelenlegi, szerinte rossz rendszer megváltoztatásában, de még nem tudja, hogy milyen szerepben teheti ezt - nyilatkozta Bajnai Gordon az ATV-nek. A volt miniszterelnök így azt sem döntötte még el, hogy vállalna-e egy esetleges későbbi miniszterelnök-jelöltséget.

Egy volt miniszterelnöknek szólnia kell, hogy az ország veszélyben van, a szakadék szélén egyensúlyozik, mert ha nem történik radikális fordulat, az ország évtizedekre elveszíti a felemelkedés esélyét - mondta Bajnai Gordon az ATV Egyenes beszéd című műsorában. A volt kormányfő megismételte hétfői blogbejegyzésében is megfogalmazott bírálatát, miszerint Magyarországon rossz kormányzás folyik. Azt mondta, azokat szeretné segíteni, akik képesek lehetnek megváltoztatni a jelenlegi "rossz rendszert", és jobbat építeni helyette. Azt azonban még nem tudja, a jövőben milyen szerepben teheti ezt, így arról sem döntött, vállalná-e, hogy miniszterelnök-jelölt legyen.

Bajnai Gordon úgy vélte: a következő választások előtt az ellenzéki pártoknak - amennyiben nem lesz köztük, amely képes lehet egyedül leváltani a Fideszt - az alkalmasak közül azt a miniszterelnök-jelöltet kell kiválasztaniuk, akinek a legnagyobb az esélye a győzelemre és a sikeres kormányzásra. Azt azonban szavai szerint ma még nem tudni, hogy ki lesz ez. Azt mondta: ő maga egyszer már elvállalta, mert úgy látta, hogy "veszélyben a haza". "A feladat embert próbáló volt" - tette hozzá. 

A politikus, aki 2009 áprilisa és 2010 májusa között vezette a szocialista kormányt, elmondta: sok mindent megtenne azért, hogy Magyarország jobb hely legyen, de nem gondolja, hogy ez kizárólag az ő feladata lenne, és nincs is olyan ambíciója, hogy e törekvések élére álljon. Közölte azt is, hogy hosszú hallgatás után hétfőn publikált, az ország helyzetét átfogóan értékelő írása nem egy új párt zászlóbontásának az előkészítése.

Bajnai Gordon azt mondta: leköszönése után azért hozta létre a Haza és Haladás Közpolitikai Alapítványt, hogy lehetővé tegye a mindenkori kormányzás színvonalának javítását. Szerinte az elmúlt évtized azt bizonyította, hogy a pártok képesek választást nyerni, de nem tudják, mihez kezdjenek utána, alapítványa pedig ezen kíván változtatni szakpolitikai programokkal, amelyeket bárki felhasználhat.

A jelenlegi helyzetben Bajnai azt tartaná a legjobbnak, ha a Fidesz-kormány korrigálná eddigi hibáit. Kérdésre válaszolva ugyanakkor hozzátette, a Fideszen belüli irányváltás az eddigi tapasztalatok alapján nem tűnik valószínűnek, ezért is véli úgy, hogy a valódi esély a kormányváltás, amelyre azonban várni kell, és addig az ország még sok kárt szenvedhet el.

A volt kormányfő kitért arra, hogy a demokrácia leépítését nem tartja visszafordíthatatlan folyamatnak, kiemelte azonban, hogy a köztársaságot nem elég helyreállítani, biztosítani kell a pártfinanszírozás tisztaságát és a közmédia pártatlanságát is.

Az új választási rendszerről azt mondta, hogy jelentős, "unfair" előnyt biztosít a jelenlegi kormánypártoknak, olyat, mintha a százméteres síkfutásban valaki harminc méterrel előbbről indulna a többieknél. "De emberfeletti teljesítménnyel ilyen helyzetben is nyerhet más"- tette hozzá

Ezzel kapcsolatban azt is mondta: ha a jelenlegi vagy az újonnan alakuló demokratikus ellenzéki pártok egyikének sem lesz esélye arra, hogy egyedül leváltsa a Fideszt, ez szinte kötelezővé teszi számukra az együttműködést. Azonban legalább ilyen fontosnak nevezte, hogy legyen olyan minimumprogram, amelyben egyetértenek, és amely a jobboldal demokratikus meggyőződésű szavazóinak és a pártkötődéssel nem rendelkezőknek is elfogadható nemzeti célokat rögzít.

Bajnai Gordon szerint Magyarország ma rosszabb helyzetben van, mint 2008-ban, a válság első hullámakor, elsősorban azért, mert kisebb az országba vetett befektetői bizalom. Ezt a kormány hibáinak tudta be, mondván, a kabinet a hatalmi törekvéseinek rendelte alá a gazdaságpolitikát. Véleménye szerint az unortodoxnak nevezett gazdaságpolitika valójában azt jelentette, hogy a választóknak tett tarthatatlan ígéretek betartása érdekében a kormány felélte a tartalékokat, a magánnyugdíjpénzeket, és a végtörlesztés is nagymértékben csökkentette a befektetők bizalmát. 

A Nemzetközi Valutaalappal (IMF) folytatott tárgyalásokról úgy foglalt állást: az ország érdeke, hogy létrejöjjön a megállapodás. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy nem dicsőség, egy országnak mindig kudarc, ha az IMF segítségére kényszerül, így volt ez 2008-ban is.

A volt miniszterelnök az általa alapított Haza és Haladás Közalapítvány blogján hétfőn hosszan elemezte Magyarország gazdasági és politikai helyzetét. Az írásban úgy vélte: a jelenlegi kormány szétverte a demokráciát, az államcsőd felé sodorja a magyar gazdaságot, Magyarország pedig kifelé halad Európából.