Feljelentette elődjét a kalocsai önkormányzat a köztéri világítás miatt

Vágólapra másolva!
Energiatakarékossági indokokból döntött még 2002-ben a kalocsai önkormányzat a város mintegy 3000 köztéri lámpatestének lecseréléséről. A beruházásra azonban a mostani városvezetés szerint kétszázmillió forinttal többet fizetnek a megbízott energiaszolgáltató cégnek, mint amennyibe eredetileg került volna a korszerűsítés.
Vágólapra másolva!

A kalocsai önkormányzat feljelentése alapján nyomozás indult hűtlen kezelés bűncselekmény gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen a korábbi városvezetés és az egyik energiaszolgáltató között megkötött szerződések ügyében - közölte a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság.

Az önkormányzat sajtószóvivője, Dávid Edit közlése szerint Kalocsa korábbi vezetése és az energiaszolgáltató cég 2002-ben kötötte meg, majd 2003-ban módosította a közvilágítás fejlesztését, valamint a lámpatestek korszerűsítését szolgáló, jelenleg érvényben lévő szerződést, amely szerint nettó 97 millió forintból újul meg a csaknem háromezer lámpatest.

A város az energetikai cégnek az áramdíjon felül havi átalányban fizette a beruházás költségeit, és az elmúlt tíz évben bruttó 175 millió forintot fizetett ki, illetve további 120 millió forintot kellene kifizetnie négy év alatt, így a nettó 97 milliós beruházás bruttó értéken több mint 300 millió forintjába kerülne az önkormányzatnak.

A beruházás célja az volt, hogy a közvilágítást magasabb színvonalon, de jelentős üzemeltetési költségmegtakarítással oldják meg. Az önkormányzat adatai szerint az átalánydíjra csaknem kétszer többet fizet a város, mint amennyi energiamegtakarítást az eredményezett. A sajtószóvivő szerint a szerződés megkötésekor is jogszerűtlenségek sorozata történt, mert testületi felhatalmazás, valamint jegyzői ellenjegyzés nélkül kötötték meg azt, de a törvény által előírt közbeszerzési eljárás is elmaradt.