Az Európai Bírósághoz fordulnának a magyar orvosok

Vágólapra másolva!
Az Európai Bírósághoz fordul a Magyar Orvosok Szövetsége, ha a képviselők nem vonják vissza azt a módosítást, amely például tömeges felmondás esetén munkára kényszeríthetné az orvosokat.
Vágólapra másolva!

Tavaly év végén, a zárószavazás előtt csempésztek be egy olyan változtatást a vízközmű-szolgáltatásról szóló törvényjavaslatba, mellyel - a Magyar Orvosok Szövetsége szerint - egészségügyi válsághelyzetté lehet minősíteni egy olyan helyzetet, amikor az egészségügyi dolgozók tömegesen élnének a felmondás vagy az önként vállalt túlmunka megtagadásának eszközével - írja a keddi Magyar Nemzet Bélteczki János, MOSZ-elnökre hivatkozva.

Az elnök szerint, ha az illetékes szervek egészségügyi válsághelyzetté minősíthetnek egy ilyen helyzetet, akkor "az orvosokat rabszolgaként rendelhetik ki az ország bármely pontjára".

A szövetség arra hivatkozva igyekszik elérni az igazgatási szabályok módosítását, hogy a valódi katasztrófahelyzeten kívül az ne adhasson korlátlan hatalmat a kormánynak az egészségügyi dolgozók felett. Éger István, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke szerint - olvasható a Magyar Nemzetben - a jogszabállyal egyre inkább azt érik el, hogy "még többen csatlakozzanak az akciókhoz".