Toroczkai felelős a 2006-os tévéostrom idején okozott károkért

Vágólapra másolva!
Felelősnek mondta ki a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom vezetőjét a Kúria a 2006. őszi MTV-ostrom idején a rendőrségi eszközökben okozott károkért. A fizetendő kártérítés összegéről a Fővárosi Törvényszék dönthet.
Vágólapra másolva!

A Kúria (korábban Legfelsőbb Bíróság) szerdán úgy döntött, hogy Toroczkai László felelős a 2006. őszi MTV-ostrom során a rendőrségi eszközökben okozott károkért - mondta Gaudi-Nagy Tamás jobbikos országgyűlési képviselő, aki a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom vezetőjének ügyvédje a kártérítési perben. A jogalap tekintetében eldőlt a polgári per, a kártérítési összeg vonatkozásában az eljárás első fokon a Fővárosi Törvényszéken (korábban Fővárosi Bíróság) folytatódik .

A BRFK azért indított tízmilliós kártérítési pert Toroczkai ellen, mert álláspontja szerint Toroczkai szervezője volt a Szabadság téri eseményeknek, és ezért felelős az ott történtekért. Toroczkai 2006. szeptember 18-án a Kossuth téren arra szólította fel a Gyurcsány Ferenc őszödi beszéde miatt demonstrálókat, hogy vonuljanak át a Szabadság térre, és olvastassák be petíciójukat a köztévében.

A felbőszült tömeg 29 millió forintos kárt okozott az MTV-nek, betörtek a tévészékház épületébe, dúltak, fosztogattak, az épület előtt autókat borítottak fel, lobbantottak lángra. Az ostromban megsérült 191 rendőr, közülük 21 súlyosan, a rendőrségi eszközökben több mint 70 millió forintos kár keletkezett, sok elkövető ismeretlen maradt.