Kormánypárti tüntetést szerveznek január 21-re

Vágólapra másolva!
A Hősök terétől az Országházig vonulnának január 21-én a Fidesz szimpatizánsai, hogy jelezzék, támogatják a nemzetközi bírálatok kereszttüzébe került kormányt. A külügyminiszter hétfőn még arról beszélt, hogy nem akarják az utcára vinni a kormánypárt híveit.
Vágólapra másolva!

A kormányt támogató demonstrációt hirdetett meg január 21-re a Magyar Hírlap és a Demokrata című hetilap. Az úgynevezett békemenet a budapesti Hősök teréről indul, és az Országházhoz vonul. A felhívásban a szervezők azt kérik, hogy a résztvevők vigyenek magukkal mécsest vagy gyertyát, illetve nemzeti színű zászlót.

A többek közt Stefka István és Bencsik András főszerkesztő, Széles Gábor üzletember és Bayer Zsolt újságíró által aláírt felhívás szerint a magukat magyar demokratáknak vallók "egyre növekvő aggodalommal" tekintenek a nemzetközi sajtóban Magyarországról megjelenő, "hazug és elfogult" híradásokra, amelyek egyre nagyobb károkat okoznak a magyar gazdaságának és az embereknek.

A Fideszben és a párt holdudvarában a január 2-i, több tízezres ellenzéki tüntetés után merült fel, hogy a kormányoldalnak is tömegrendezvénnyel kellene demonstrálnia a támogatottságát. A legutóbbi, október 23-ra tervezett kormánypárti nagygyűlés elmaradt, mivel Orbán Viktor miniszterelnöknek az Európai Tanács brüsszeli ülésén kellett részt vennie, más szónok pedig a Fidesz vezetése pedig nem pótolhatta a pártelnök-kormányfőt.

Martonyi János külügyminiszter a Guardian című brit lapnak adott, hétfőn megjelent interjúban még azt mondta: a Fidesz tízszer annyi embert tudna az utcára vinni, mint az ellenzék, de nem akarják, mert "nem gondoljuk, hogy az a demokratikus párbeszéd útja, hogy ki tud több embert kivinni az utcára."