Népszavazás oldhatja fel az esztergomi patthelyzetet

Vágólapra másolva!
Közbeszerzések kiírásáról, a perköltségek viseléséről és az ingatlanokra bejegyzett elővásárlási jogról is helyi népszavazás lehet Esztergomban, miután összegyűlt a kellő számú aláírás. A város 2010 októbere óta irányíthatatlan, mert patthelyzet alakult ki a polgármester és a Fidesz-frakció közt.
Vágólapra másolva!

Tizenegy kérdésről kell kiírnia helyi népszavazást az esztergomi képviselő-testületnek, miután a helyi választási bizottság megállapította, hogy minden kérdésben összegyűlt a szavazás kiírásához szükséges aláírás - közölte szerdán az MTI-vel Körmöczi Miklós, az Esztergomi Lokálpatrióták Egyesületének elnöke.

A kezdeményezések között szerepel, hogy a képviselő-testület alakítsa át a hulladékgyűjtésről szóló rendeletét, írjon ki nyílt közbeszerzési pályázatot a piac, a temetkezés, a parkolás, az ingatlangazdálkodás, a hirdetésszervezés, a közétkeztetés és az élményfürdő üzemeltetésére. Külön kérdés vonatkozik arra, hogy közpénzből ne lehessen megtéríteni az önkormányzattal kapcsolatos magánvádas perek költségeit, illetve hogy töröljék az önkormányzat javára az esztergomi ingatlanokra bejegyzett elővásárlási jogot.

"Ezek a kérdések szinte minden esztergomit életminőségében és anyagi helyzetében közvetlenül érintenek, lefedik azokat a problémákat, amelyek több mint egy év óta - a Fidesz-frakció elutasító, a város lakosságát büntető, jogszabályellenes, a közhatalommal, a testületi létszámfölénnyel visszaélő döntéshozatali gyakorlata miatt - hiába várnak megoldásra" - mondta Körmöczi. Szerinte a népszavazással megnyílik a lehetőség, hogy a város polgárai megvonják a képviselő-testülettől a döntés jogát, és közvetlenül gyakorolják a hatalmat.

A kérdések összeállításában és az aláírásgyűjtésben a Lokálpatrióták Egyesülete mellett a Haladó Esztergomért Egyesület, a Jobbik, az LMP és az MSZP vett részt. A kérdőíveken egy hónap alatt összesen harmincezernél több aláírást gyűjtöttek össze.

A polgármester előterjesztésére a képviselő-testületnek 30 napon belül határoznia kell a népszavazás időpontjáról. A helyi népszavazás akkor érvényes, ha a választópolgárok több mint a fele szavazott, ehhez Esztergomban legalább 12 280 szavazat szükséges. A szavazás akkor eredményes, ha a szavazóknak több mint a fele a megfogalmazott kérdésre azonos választ adott. Az eredményes népszavazás eredménye kötelező a képviselő-testületre.

Esztergomban 2010 októberében a független, de az ellenzéki pártok által támogatott Tétényi Évát választották polgármesternek. A képviselő-testületben azonban a Fidesz szerzett abszolút többséget. A szembenállás tavaly tavaszra állóháborúvá fajult: a fideszesek a polgármester alapvető jogköreit is megvonták, Tétényi pedig az önkormányzat feloszlatását kezdeményezte. A rendezetlen tartozások miatt egy időre még a közvilágítást is kikapcsolták, a parlament pedig államosította a város intézményeit.