Nem kuruzslás vagy emberi test tiltott felhasználása, hanem csalás szerepel az úgynevezett őssejtügyben kilenc ember ellen benyújtott vádiratban. A fővárosi főügyész szerint a vádlottak eltitkolták a páciensek előtt, hogy nincs engedélyük, illetve tudományosan nem bizonyított, hogy használ az őssejtkezelés.

Jelentős kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette miatt összesen kilenc ember ellen emelt vádat az ügyészség a 2009-ben kirobbant őssejtügyben - mondta Ihász Sándor fővárosi főügyész szerdán az m1 Ma Reggel című műsorában. A vádlottak között van Pákh Imre műgyűjtő, Fási Ádám zenész, valamint egy ukrán orvosprofesszor és egy szintén ukrán biológus. Az ügyészség valamennyi vádlottra felfüggesztett börtönbüntetést kért.

A vádirat szerint engedély nélkül végeztek őssejtkezeléseket a kifejezetten erre a célra alapított IRM Magyarország Nemzetközi Biotechnológiai és Őssejt Központ Zrt. kaposvári klinikáján. A cég négy dunántúli városi kórházzal kötött szerződést a kezelésekhez szükséges őssejtek beszerzésére. Az IRM Zrt.-nek a vád szerint csak az őssejtek levételére és tárolására volt engedélye, terápiás célra nem használhatták volna fel a sejteket.

Ihász azt mondta: az ügyben több jogkérdést kellett értelmezni. Köztük azt, hogy megállapítható-e az emberi test tiltott felhasználásának bűncselekménye, de felvetődött a kuruzslás, illetve a foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés is. A Nemzeti Nyomozó Iroda korábban emberi test tiltott felhasználása miatt folytatott eljárást.

A főügyész szerint azért csalás történt, mert a vádlottak egyrészt a páciensek és hozzátartozóik előtt eltitkolták, hogy nincs engedélyük, másrészt a kockázatokról és mellékhatásokról nem adtak teljes körű tájékoztatást. Ráadásul az ilyen beavatkozásról - a tudomány jelen állása szerint - nem bizonyított, hogy ténylegesen hasznos vagy gyógyulást eredményező lenne - hangsúlyozta a főügyész.

A rendőrök 2009 nyarán a fővárosi Nyírő Gyula Kórház területén működő bérelt magánrendelőben értek tetten három embert, amint - a gyanú szerint - éppen őssejtbeültetést akartak végezni. A vádlottak egy őssejtkutató labor és egy magánklinika szervezésében végeztek őssejtkezeléseket 2007-től, anyagi ellenszolgáltatás fejében. A betegek egy-egy kezelésért általában 25 ezer amerikai dollárt vagy 5 millió forintot fizettek.