Barroso: Kikényszerítjük, hogy a magyar kormány betartsa az uniós jogot

Vágólapra másolva!
Élni fog tekintélyével az Európai Bizottság annak biztosítása érdekében, hogy a magyar törvények megfeleljenek az uniós törvényeknek - jelentette ki Koppenhágában a bizottság elnöke. José Manuel Barroso szerint fennáll a veszélye annak, hogy a magyar kormány megsérti az uniós jogot. A New York Times csütörtökön arról írt, hogy a politikai konfrontáció az Európai Unió és Orbán Viktor szempontjából is a lehető legrosszabbkor mérgesedett el Brüsszel és Budapest között.
Vágólapra másolva!

José Manuel Barroso a dán uniós elnökség megkezdése alkalmából tartott koppenhágai konferencián azt mondta, az Európai Unió végrehajtó szerve élni fog a tekintélyével annak biztosítása érdekében, hogy a magyar törvények megfeleljenek az uniós törvényeknek. Barroso szerint fennáll a veszélye annak, hogy Magyarország megsérti az uniós jogot. "Felhasználjuk minden tekintélyünket annak biztosítására, hogy Magyarország igazodjon az EU elveihez és értékeihez" - tette hozzá.

A New York Times közben arról írt, hogy utolsó figyelmeztetésben részesítette Magyarországot az Európai Unió. A politikai konfrontáció az Európai Unió és Orbán Viktor szempontjából is a lehető legrosszabbkor mérgesedett el, de a lap szerint Magyarország nem engedheti meg magának, hogy elidegenítse Brüsszelt, miközben a recesszió felé sodródik, és IMF-hitelre van szüksége.

Uniós tisztségviselők azt remélték, hogy a pénzügyi segítség elveszítésének a kilátása mostanra már ráveszi Orbán Viktort és kormányát a visszavonulásra - legalább a jegybank esetében - írja a New York Times. E helyett folytatódott a patthelyzet, ami végül az Európai Bizottság szerdai figyelmeztetéséhez vezetett. A lap megjegyzi, hogy a hivatalos uniós eljárás hónapokig tarthat.

Nem felelőtlen, hanem pontos kritikára van szükség

Martonyi János külügyminiszter írása mellett az Economist című hetilap kelet- és közép-európai tudósítójának a cikke is megjelent a European Voice című brüsszeli lapban. A szerző szerint a magyar politikáról szóló párbeszédet a gyanúsítások, túlzások és karikatúrák uralják. A külföldi véleményalkotók magyar részről általában azt a választ kapják, hogy a helyzetet nem érthetik, mert nem beszélik a nyelvet, az elemzéseik figyelmen kívül hagyják az ország tragikus történelmét, illetve a nézeteiket eltorzítja az elit propagandája.

A cikk szerint azonban nem lehet mindig a múltba tekinteni. Írni lehet például a szlovákiai magyarokról úgy is, hogy nem kell minden egyes alkalommal beszámolni Trianonról is. Ezt a gondolatmenetet folytatva a szerző azt írja, azoknak a hibáknak, amelyeket Orbán Viktor kormánya követ el, semmi közük a korábbi kormányok hibáihoz.

EKB: Nagyon, nagyon aggódunk

Továbbra is hiányolja az Európai Központi Bank, hogy minden észrevételét beépítse a magyar parlament az új jegybanktörvénybe. Ez derült ki az EKB elnökének, Mario Draghinak péntek délutáni sajtótájékoztatóján, ahol Draghi egy újságírói kérdésre külön kitért a magyar jegybanktörvényre. "Nagyon aggódunk, nagyon aggódunk" - ismételte el kétszer is Draghi, és jelezte, hogy az EKB "nagyon óvatos a jegybankok döntéshozó testületeivel kapcsolatban". Kifejtette, hogy az EKB nagyon figyel az olyan helyzetekre, amikor politikai döntéshozók nyomást kívánnak gyakorolni nemzeti bankok döntéshozóira. Az ilyen nyomás nem konzisztens az európai jogszabályok szellemiségével - tette hozzá.

Draghi azt is elmondta, hogy voltak olyan észrevételeik, amelyek bekerültek a végleges szövegbe, de nem mindegyikkel történt ez. Az EKB elnöke jelezte, hogy a kérdéssel a bank konvergenciajelentésében is foglalkoznak majd.

A december végén elfogadott új jegybanktörvény alapján új, a kormányfő által jelölt alelnöke lehet az MNB-nek, hétről kilencre nőhet a monetáris tanács tagjainak a száma, és ismét igazgatóság jön létre az MNB-ben. Az EKB részletes kritikát küldött a magyar kormánynak az eredeti tervezetről, amelynek jelentős része be is épült a végleges törvénybe, de többek között az új alelnöki poszt létrehozása benne maradt.


Az Economist internetes oldalán Magyarországról megjelenő cikkekhez sokszor érkeznek olyan hozzászólások, amelyek valamiféle összeesküvést sejtetnek az írások mögött. Könnyű lenne viccet csinálni ebből a reakcióból - írja a szerző, aki szerint Orbán a lengyel Kaczynski testvérpárhoz hasonlóan rosszul értelmezi a külföldi jelzéseket, miközben vendettára és felesleges dolgokra pazarolja az időt, és figyelmen kívül hagyja a politikai és alkotmányos folyamatok részleteit. Közös bennük az is, hogy előszeretettel fogadnak meg rossz tanácsokat és nagyon szűk döntéshozói körre támaszkodnak.

A cikk megjegyzi ugyanakkor, hogy a külföld túl könnyen elfogadta a helyi liberális ellenzék érvelését arról, hogy ezeket a kormányokat szörnyek és őrültek alkotják. Túlzásnak nevezi a totalitárius és sztálinista jelzőket, amelyeket szerinte ritkán és pontosan kellene használni, és amelyek jelenleg szinte kizárólag Észak-Koreára vonatkoznak. A magyar kormány könnyedén figyelmen kívül hagyhatja az ilyen felelőtlen kritikát egy olyan időszakban, amikor a külföldnek épp hogy világosan meg kellene értetnie az álláspontját - írja az Economist szerzője a European Voice című lapban.