Tárgyalás nélkül elítélt Magyarországról ír Martonyi

Vágólapra másolva!
Magyarország a kritikák ellenére elkötelezettebb, mint valaha a demokrácia, a jogállam és az euroatlanti integráció mellett - írta Martonyi János az Európai Bizottság szerdai állásfoglalása után a European Voice című lapban. A külügyminiszter hangsúlyozta, hogy a Fidesz konzervatív pártként, kétharmados legitimációjának a birtokában a konzervatív értékeket jeleníti meg a törvényhozásban. Szerinte a jogsértésekre a kölcsönös bizalom és tisztelet alapján kell megkeresni a megoldásokat.
Vágólapra másolva!

Az Európai Bizottság szerdai állásfoglalása után Martonyi János külügyminiszter a European Voice című brüsszeli lapban írt a magyar álláspontról, és magyarázta meg az Orbán-kormány lépéseit Elítélve tárgyalás nélkül? című cikkében.

Hosszú évek korrupt és hozzá nem értő kormányzása megrendítette az emberek bizalmát a kormányban és a független intézményekben, és emiatt a gazdaság már a válság első hullámába beleremegett - írta a külügyminiszter. Martonyi János emlékeztetett arra, hogy a Fidesz 2010-ben azzal az ígérettel vette át a hatalmat, hogy átalakítja a régi struktúrákat, és befejezi az átmenetet a kommunizmusból a demokráciába. Ennek fontos lépése volt az új alaptörvény és a hozzá kapcsolódó sarkalatos törvények elfogadása - magyarázta Martonyi.

Az ígéretek valóra váltása hatalmas erőfeszítésbe került, különösen a világgazdasági válság közepette - írta Martonyi, és elismerte, hogy a gyors és átfogó törvényhozásba csúszhattak hibák, ezért a fair és konkrét kritikát elfogadja a kormány, de elutasítja a gyengén megalapozott ítélkezést, amelyet nem az ország sorsa iránti őszinte aggodalom motivál.

Martonyi a cikkben írt arról is, hogy a Fidesz konzervatív párt, és nem zárkózik el attól, hogy a példanélküli demokratikus legitimációját felhasználja a konzervatív értékek megjelenítésére a törvényhozói munkájában. Hozzátette ugyanakkor, hogy Magyarország a kritikák ellenére elkötelezettebb, mint valaha a demokrácia, a jogállam és az euroatlanti integráció iránt.

A külügyminiszter felidézte, hogy a soros uniós elnökség idején Magyarország a bírálókat is meggyőzte arról, hogy sokat tett az "erős Európa" ügyéért. Martonyi a cikkben világossá tette, hogy a kormány építő párbeszédet, civilizált hangnemet és együttműködést ajánl és vár el. Jogsértések előfordulnak, de azokra a megoldást és a kompromisszumokat a kölcsönös bizalom és tisztelet alapján keressük meg - javasolta Martonyi, hozzátéve, hogy ehhez, ha szükséges, megvannak az intézményeink és az eljárásaink.