Vágólapra másolva!
Orbán Viktor csütörtökön külföldi újságíróknak reagált az Európai Bizottság előző napi kijelentéseire, amelyek szerint egy hete van a magyar kormánynak, hogy magától korrigálja az Unió által sokat kritizált jogszabályokat. A miniszterelnök azt mondta, amint meggyőző érvekkel találják szembe magukat, a magyar kormány kész módosítani a vitatott törvényeken. Politikai véleményekkel azonban nem tudnak foglalkozni.
Vágólapra másolva!

Magyarország várja az Európai Unió érveit a vitatott magyar jogszabályokkal kapcsolatban, és ha ezek az érvek meggyőzőek lesznek, a magyar kormány készen áll, hogy módosítsa a szóban forgó jogszabályokat - idézi a Reuters hírügynökség a magyar kormányfő szavait.

Orbán Viktor csütörtökön angolul reagált külföldi újságíróknak az Európai Bizottság szerdai kijelentésére, amely szerint a bizottság jövő heti ülésén, január 17-én dönt arról, hogy Magyarország megsértette-e az uniós alapszerződés egyes rendelkezéseit a több jogszabály elfogadásával. Ezek közül jelenleg a jegybank függetlenségét, a bírók idő előtti nyugdíjazását és az adatvédelmi hivatal függetlenségét vizsgálják. "A magyar kormány általános megközelítése az, hogy nyitottak, rugalmasak vagyunk, és készen állunk rá, hogy megtárgyaljuk az összes kérdéses pontot, azonban nem politikai véleményekre van szükségünk, hanem érvekre" - mondta Orbán.

"Ha az Európai Unió érvei meggyőzőek lesznek, akkor jobban tesszük, ha elfogadjuk azokat, és követjük az irányt. Akkor nem lesz rá ok, hogy ennek ellenkezőjét tegyük. Azonban az EU részéről érkező tegnapi kijelentések nem tartalmaztak érveket, csupán véleményeket. Elmondták, hogy mi nem tetszik nekik, és hogy az szembemegy az uniós jogszabályokkal. Mi azonban több konkrétumot szeretnénk hallani a kifogásolt pontokkal kapcsolatban. Ha ezek meglesznek, készen állunk a megfontolásra" - fogalmazott a magyar miniszterelnök.

Orbán Viktor a Reuters szerint elmondta, bizonyos benne, hogy miután megszületik a megállapodás az IMF-fel, továbbra is a piacról tudjuk majd finanszírozni magunkat. Hozzátette, hogy az ország IMF-megállapodással rendelkezve, de megmaradva a piaci finanszírozáson megerősítheti gazdasága növekedését.

Orbán szerint az általa ítélt legjobb esetben egy hónapon belül vagy egy hónap múlva már nem az lesz a téma a magyar gazdasággal kapcsolatban, hogy hogyan finanszírozza magát, hanem hogy milyen sikeres növekedési tervet csináljon.