Együtt ápolták az olimpiai eszmét Schmitt-tel a dolgozatát jelesre értékelők

2012.01.12. 17:37

Olyan emberek értékelték jelesre és engedték át Schmitt Pál államfő plágiumgyanús doktori disszertációját, akik tagjai voltak egy szervezetnek, amelyet az akkor Schmitt által vezetett Magyar Olimpiai Bizottság hozott létre. A szervezet az olimpiai múlt gondozásáért felelt, és 1990-ig Schmitt vezette. Az egyik bíráló szerint rendben volt Schmitt lábjegyzeteket mellőző dolgozata, és politikai támadás az egész ügy.

Schmitt Pál doktorálásának évében, 1992-ben lett a Magyar Olimpiai Akadémia (MOA) Tanácsának tagja Kertész István ókortörténész, az államfő plágiumgyanúba keveredett doktori disszertációjának egyik bírálója. Az nem világos, hogy a tagságot Schmitt dolgozatának elbírálása előtt vagy után szerezte-e. Kertész az [origo]-nak csütörtökön délelőtt azt mondta, formai kifogásai ellenére jónak és szakszerűnek találta, és végül summa cum laude értékelte Schmitt dolgozatát.

Az államfő doktori disszertációjáról szerdán a Hvg.hu azt írta, legnagyobb része egy bolgár sportkutató néhány évvel korábbi könyvének szinte szó szerinti átvétele, a szövegből viszont hiányoznak a lábjegyzetek és az eredeti műre, Nikolaj Georgijev francia nyelven írt Az olimpiai játékok programjának elemzése című könyvére utaló hivatkozások. A Köztársasági Elnöki hivatal visszautasította, hogy Schmitt koppintotta volna a dolgozatot.

Kertész István a honlapján található önéletrajzában említi, hogy 1992-ben lett a Magyar Olimpiai Akadémia Tanácsának tagja. Az akadémiát a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) hozta létre, utóbbi szervezet elnöke 1990 és 2010 között - tehát a doktorálás évében is - Schmitt Pál volt. A doktori disszertáció a másik bírálótól, Takács Ferenctől is summa cum laude minősítést kapott. Takács az alapítás, tehát 1985 óta tagja a Magyar Olimpiai Akadémia Tanácsának. Ez a szervezet honlapján szereplő, a tanácstagokat bemutató listából derül ki. A szervezet első elnöke 1990-ig maga Schmitt Pál volt.

A MOA-t a honlapján szereplő leírás szerint "azért hívta életre a Magyar Olimpiai Bizottság, hogy legyen egy önálló testület, amely értő módon gondozza a csodálatos magyar olimpiai múltat, egyszersmind azon is munkálkodik, hogy a jövő nemzedékei számára is ugyanazt jelentse az ötkarika, amit apáiknak és nagyapáiknak". Az akadémia a honlapja szerint évente több mint kétszáz eseményt szervez, vándorgyűléseket, vetélkedőket, versenyeket, kiállításokat rendez, megemlékezéseket tart.

Schmitt Pál disszertációbírálata és a MOB által alapított olimpiai akadémiai tanácstagság esetleges összeférhetetlenségéről csütörtökön délután az [origo] szerette volna megkérdezni a két egyetemi tanárt is, de ekkor már hiába próbáltuk elérni Kertész Istvánt, már nem vette fel a telefont. Nem tudtuk eléni csütörtökön Takács Ferencet, aki most is a Semmelweis Egyetemen oktat - ide olvadt be az egykori Testnevelési Egyetem, amelyen az államfő 1992-ben megvédte disszertációját.

Az elmúlt években keményen büntették azokat a kutatókat, akikről kiderült, hogy koppintották doktori dolgozatuk egy részét, a doktori címeket visszavonták. De a doktori programokért felelős Magyar Akkreditációs Bizottság elnöke, Bazsa György szerint ritkán fordul elő, hogy doktorokat plágiummal gyanúsítanak, mivel minden disszertáció szigorú szakmai felügyelet alatt készül. Az egyetemek egyre inkább résen vannak, speciális számítógépes programokkal vadásznak a gondolattolvajokra. Minderről itt olvashat bővebben, a külföldi, politikai bukásokkal járó plágiumbotrányokról pedig itt talál részleteket.

KAPCSOLÓDÓ CIKK