Euroszkeptikus politikus védi az Orbán-kormányt

Vágólapra másolva!
Védelmébe veszi az Orbán-kormány intézkedéseit egy euroszkeptikus brit konzervatív képviselő, aki szerint az új magyar alaptörvény nem kevésbé demokratikus, mint a brüsszeli támogatással végrehajtott olaszországi és görögországi "puccs".
Vágólapra másolva!

Szokatlan módon az európai integráció támogatói ezúttal nemcsak aggódnak a magyarországi történések miatt, hanem tesznek is valamit ellenük - írja Daniel Hannan euroszkeptikus brit konzervatív képviselő a Telegraph című lap internetes oldalán. Szerinte az új magyar alaptörvény nem kevésbé demokratikus, mint a brüsszeli támogatással végrehajtott olaszországi és görögországi "puccs". Azt azonban elismeri, hogy Orbán Viktor, aki egykor "figyelemre méltó szabadpiaci reformer" volt, ma már aggodalomra is okot adó autokratikus tendenciákat követ.

Hannan szerint a magyaroszági fejleményeket a kilencvenes évek történéseinek összefüggésében kell vizsgálni, amikor más kommunista országokhoz hasonlóan az átmenetből azok profitáltak a legjobban, akiknek a régi rendszerben is jól ment. A szerző szerint erre tipikus példa Gyurcsány Ferenc, aki az ország egyik legvagyonosabb embere lett a rendszerváltás után. A nomenklatúra más szereplői végül kialakították a "vörös burzsoáziát" - írja Hannan, aki szerint a szocialista párt abban a furcsa helyzetben találta magát, hogy a gazdagok pártja lett. Mindeközben a jobboldali Fidesz a dühös, kisemmizett vidéki szavazótábor nevében szólalt fel, és - írja a szerző - bár túlzás lenne szélsőségesnek minősíteni a pártot, a retorikája mindenképpen sokkal inkább paranoid és harcias, mint a kilencvenes években, amikor a vezetői Pink Floyd-rajongó diákok voltak.

Az állami intézmények fokozott demokratikus felügyeletét érintő nemzetközi bírálatok a konzervatív képviselő szerint teljesen tévesek. Amit az eurokraták kormányzati kontrollnak neveznek, az lehet tulajdonképpen a hatalom átirányítása a kinevezett tisztségviselőktől a megválasztott képviselőkhöz. Hannan szerint különösen felháborítóak a Magyar Nemzeti Bankot érintő bírálatok, hiszen nehéz belegondolni, hogy lehet-e rosszabbul teljesíteni, mint a jelenlegi "független" jegybank, és ezek az érvek illenek szerinte a brit központi bankra is is.