A fair playről ismeri Schmittet a fideszes doktor

Vágólapra másolva!
A közéleti szereplők lejáratására specializálódott osztagok támadása állhat a mögött, hogy Schmitt Pál államfő dolgozata plágiumgyanúba keveredett - állították az [origo] által megkérdezett, tudományos fokozattal rendelkező fideszes képviselők. Egyikük azt mondta, Schmitt világ életében a sportszerűségéről volt híres.
Vágólapra másolva!

"Évtizedekkel ezelőtti munkák alapján próbálnak közéleti személyiségekbe belekötni. Rendkívül meglepő és furcsa, hogy erre specializálódott osztagok vannak az országban" - kommentálta az [origo] kérdésére a szintén tudományos fokozattal rendelkező Gyimesi Endre fideszes képviselő Schmitt Pál plágiumgyanús dolgozatát. A bölcsészdoktor Gyimesi azt mondta, elképzelhetetlennek tartja, hogy Schmitt Pál jogosulatlanul használt volna fel szövegeket az értekezéséhez, mert két évtizede ismeri személyesen Schmittet, aki "világ életében a fair play szellemében dolgozott".

Az államfő doktori disszertációjáról szerdán írta a hvg.hu, hogy nagy része egy bolgár sportkutató néhány évvel korábbi könyvének szinte szinte szó szerinti átvétele. A Köztársasági Elnöki Hivatal visszautasította, hogy Schmitt koppintotta volna a dolgozatot. Az [origo] tudományos fokozattal rendelkező kormánypárti képviselőket kérdezett arról, mi a véleményük a plágiumgyanúról.

Az a lényeg, amit az opponens mond

"Ez a hajcihő már maga politikai következmény, hiszen ez lehet egy lejáratási kampány része is" - jelentette ki Bácskai János, akinek műszaki tudományokból van doktori fokozata. Azt mondta, többször kérték disszertációk véleményezésére, így tudja azt is, ahhoz, hogy megítéljen egy munkát, előbb el kell azt olvasni. Mivel sem Schmitt Pál dolgozatát, sem a bolgár sportkutató könyvét nem olvasta, a plágiumgyanúról sem tud véleményt mondani. "Amíg nem látom és tudom megítélni őket, addig az az igaz, amit az érintett állít" - mondta, és hozzátette, nem várja, de kíváncsi arra, hogyan alakul az ügy.

"Ha a dolgozat opponense húsz év távlatából is azt mondja a disszertációra, hogy kiváló, hatalmas szakmai teljesítmény, akkor nem hiszem, hogy van még kérdés" - mondta Hoppál Péter, aki az egyházi zene doktora. "Nekem nagyon kemény opponenseim voltak" - jelentette ki a képviselő. Szerinte a dolgozat bírálói mindig a szakterület ismerői, és éppen az a feladatuk, hogy megtalálják a disszertáció gyenge pontjait, így az ő véleményük mérvadó. Arról, hogy szerinte mennyire befolyásolhatta az opponenseket, hogy Schmitt Pál mellett dolgoztak, azt mondta, erről nincs információja, és mivel éppen egy közgyűlési ülésre sietett, nem is kommentálta ezt az információt.

Ha megkapta, biztosan szabályos volt

A magyar tudományos minősítési rendszer európai viszonylatban is nagyon megbízhatóan és szabályszerűen működik, így ha Schmitt Pál megkapta disszertációjára a tudományos fokozatot, akkor az biztosan megfelelt a szabályoknak - mondta az [origo]-nak Iván László orvosprofesszor, akinek kandidátusi és PhD fokozata mellett díszdoktori címe is van, és többször volt tagja és elnöke doktori minősítésről döntő bizottságoknak.

Iván László szerint a vád teljesen érthetetlen, mivel húsz év alatt még a gyanúja sem merült fel, hogy bármi gond lenne Schmitt Pál dolgozatával. A professzor szerint egyetlen magyarázat lehet a plágiumgyanúra, mégpedig az, hogy az ügy "a kormány, a parlament és a képviselők ellen folytatott támadassorzatba illik bele". "Mondvacsinált támadásnak tekintem, ami semmiképpen sem jelent hitelvesztést" - mondta. Szerinte mondvacsinált kérdés, hogy milyen következményei lehetnek annak, ha a habilitációs bizottság vizsgálata után bebizonyosodik a gyanú, annál is inkább, mert szerinte a bizottság is csak véleményt fog mondani, és "akkor sem lesz bizonyosság", hogy plagizált az elnök, ha a bizottság végül mégis úgy ítéli meg.

18 fideszes doktor

Pénteken a Navracsics Tibor közigazgatási miniszter által alapított Jobbklikk című blog azt írta, a plágiumgyanúba keveredett Schmittnek le kellene mondania posztjáról "az elnöki hivatal tekintélyének megmentéséért". A blog szerzői között több politológus és újságíró mellett ott van L. Simon László író, az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottságának elnöke, valamint Böszörményi-Nagy Gergely, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium főosztályvezető-helyettese is.

Navracsics is egyike annak a 18 fideszes országgyűlési képviselőnek, aki diplomája után tudományos fokozatot is szerzett. Közéjük tartozik Matolcsy György is, ő 1984-ben lett a közgazdaság-tudomány doktora, a már idézett Gyimesi Endre mellett Pósán László is bölcsészettudományból doktorált, Hoppál Péter az egyházi zene doktora, Ángyán József, a vidékfejlesztési minisztérium államtitkára pedig a mezőgazdaságtudomány mellett környezettudományból is doktorált, néhány éve pedig a Magyar Tudományos Akadémia doktora címet is megszerezte.