Orbán: A magyar államkötvény a legjobb üzlet ma Európában

Orbán viktor, Kossuth Rádió 180 perc, 2012.01.13.
Vágólapra másolva!
Orbán Viktor viccesnek tartja a Magyarország elleni túlzottdeficit-eljárást, mondván legalább húsz uniós országnak rosszabb a hiányadata a magyarénál. A kormányfő a Kossuth rádió reggeli műsorában azt mondta az EU által vitatott jogszabályokról, hogy a bírói ügyekben nincs kompetenciája, az adatvédelmi biztos ügye porszem a gépezetben, a jegybanktörvény esetében azonban vannak megfontolandó jogi érvek. Orbán az év második felében gazdasági fellendülésre számít.
Vágólapra másolva!

Beetetik a magyarokat az államcsőd szöveggel - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió reggeli műsorában arra a kérdésre, hogy foglalkozik-e az államcsőd lehetőségével. Szerinte spekulációs szélhámosság rángatja az európai valutákat, köztük a forintot is. Mint mondta, olyat nem látott a világ, hogy hétfőn rossz az ország gazdasága, két nap múlva jó, majd ismét rossz.

Utalt a csütörtöki államkötvény-kibocsátásra, amelyen a magyar papírokat négyszeresen túljegyezték, szerinte "ez a legjobb üzlet ma Európában". Arra biztatta a magyarokat, hogy higgyenek: ha egy angol, egy amerikai vagy egy német befektetőnek megéri magyar állampapírt vásárolni, akkor nekik is.

A Magyarország elleni uniós túlzottdeficit-eljárást viccesnek nevezte az interjúban a kormányfő. Az Európai Bizottság szerdán közölte, hogy nem elegendőek a kormány intézkedései a hiány csökkentése érdekében, ezért újabb szakaszba lépteti a Magyarország elleni túlzottdeficit-eljárást.

Orbán Viktor szerint a múltra vonatkozóan a bizottságnak igaza van, mert 2010-11-ben betartották ugyan a szabályokat, de "kétségkívül nem azokkal az eszközökkel", amelyeket a bizottság látni szeretett volna (Orbán szerint az EU klasszikus megszorító intézkedéseket szeretett volna). 2012-re vonatkozóan azonban indokolatlannak tartja az eljárást, mert szerinte az idei költségvetés egyedi intézkedés nélkül is hozza a célt. "Az eljárás a múltra nézve indokolt, a jövőre nézve nem" - fogalmazott. Hozzátette: az unióban húsz-huszonegy országnak rosszabb a hiányadata, mint Magyarországnak.

Az unió által kifogásolt törvényekkel kapcsolatban Orbán Viktor kifejtette: bírói ügyekben az EU-nak nincs kompetenciája, "ez magyar ügy", az adatvédelmi biztos kérdése pedig porszemnek tűnik a gépezetben. "Az új magyar jegybanktörvénnyel kapcsolatban megfogalmazott uniós érvek között vannak olyanok, amelyekkel egyetért a magyar kormány, és nem látja akadályát azok elfogadásának, de vannak köztük olyanok is, amelyekben messze vannak az álláspontok" - mondta a miniszterelnök a rádiónyilatkozatban. Az EU az elmúlt napokban többször is kijelentette, hogy az Európai Unió részéről a jegybanktörvény módosítása az egyik előfeltétele a Magyarországgal kötendő EU-IMF-megállapodásnak.

Az IMF vezetője csütörtök este azt közölte Fellegi Tamás, nemzetközi pénzügyi szervezetekkel folytatott tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszterrel Washingtonban, hogy csak a magyar elkötelezettséget bizonyító konkrét lépések után tárgyal a hitelről. Orbán Viktor péntek reggel erről a "konkrét" lépésről azt mondta: egyetlen kérdésről szól a tárgyalás, mégpedig arról, hogy milyen gazdaságpolitikát kell folytatni ahhoz Magyarországnak, hogy az IMF-től kapott hitelt vissza tudja fizetni, ha azt "esetleg lehívjuk".

Orbán szerint a valutaalap a "legjobb intézmény" Magyarország számára, és az országnak azért van szüksége rá, hogy a gazdasági növekedésre tudjon összpontosítani. Úgy véli, az IMF is olyan megoldást képzel el, amely a magyar gazdaság érdekét szolgálja.

A miniszterelnök arra számít, hogy a 2012-es év két, karakterében jól elkülöníthető részből áll majd. Szerinte az első félévben Európa kezeli a válságát, így a második félévben a gazdasági növekedés lesz a fő téma.