A dékán nem kételkedik Schmitt Pál doktorijában

Schmitt Pál, doktori, disszertáció, dolgozat,diploma, plágium
Vágólapra másolva!
Védelmébe vette a plágiummal vádolt államfőt a testnevelési kar dékánja, aki szerint nincs ok azt feltételezni, hogy Schmitt Pál disszertációját nem az akkor érvényes szabályoknak megfelelően bírálták el. A dékán szerint a szakértők akkor megfelelőnek találták az értekezést, és így adták meg a doktori címet Schmittnek.
Vágólapra másolva!

"Nincs okunk feltételezni, hogy nem kellően megalapozott döntést hozott az a bizottság, amely 1992-ben elbírálta a Schmitt Pál által benyújtott Az újkori olimpiai játékok programjának elemzése című értekezést" - reagált a köztársasági elnökkel szemben megfogalmazódott plágiumvádakra pénteken Tóth Miklós, a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karának dékánja.

A kar annak a Testnevelési Egyetemnek a jogutódja, amelyen Schmitt 1992-ben egyetemi doktori (más néven kisdoktori) címet szerzett. A dékán pénteki közleménye szerint a doktori értekezés megítélése, a kisdoktori cím kiadása Schmitt esetében is az akkori, általános eljárásrendnek megfelelően történt, "a szakértők szerint az értekezés tartalma megfelelt az akkori követelményeknek".

Az államfő doktori disszertációjáról szerdán a Hvg.hu azt írta, legnagyobb része egy bolgár sportkutató néhány évvel korábbi könyvének szinte szó szerinti átvétele, a szövegből viszont hiányoznak a lábjegyzetek és az eredeti műre, Nikolaj Georgijev francia nyelven írt Az olimpiai játékok programjának elemzése című könyvére utaló hivatkozások.

A Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) visszautasította, hogy Schmitt koppintotta volna a dolgozatot. A KEH szerint Schmitt jól ismerte Georgievet, akivel kutatásaik során több résztéma megtárgyalásában együttműködtek. Kertész István történész a doktori értekezés egyik bírálója azt mondta: a disszertáció szakszerű volt, és gazdag információanyagot tartalmazott. A lábjegyzetek hiányáról Kertész azt mondta: "a kollégák biztosítottak arról, hogy a dolgozat formailag megfelel a követelményeknek".