Visszafogottan védi a NOB a plágiummal vádolt Schmittet

Schmitt Pál, doktori, disszertáció, dolgozat,diploma, plágium
Vágólapra másolva!
A Semmelweis Egyetem dékánja és az 1992-es dolgozat egyik bírálója után a Nemzetközi Olimpiai Bizottság is állást foglalt Schmitt Pál államfő plágiumügyében, de a sportszervezet csak a köztársásági elnök náluk végzett munkáját méltatta, a vád visszautasítását pedig csak "tudomásul vette".
Vágólapra másolva!

"Tudomásul vesszük, hogy Schmitt Pál határozottan visszautasította az őt ért plágiumvádat és azt is, hogy a munkáját értékelő egyetemi szakértők támogatásukról biztosították" - írta a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) a Köztársasági Elnöki Hivatalnak eljuttatott és az MTI által közölt állásfoglalásban.

Schmitt Pál köztársasági elnököt szerdán érte az a vád, hogy kisdoktori disszertációjának nagy részét egy bolgár sportkutatótól vette át. Az államfő, aki korábban a bizottság tagja és alelnöke is volt, ezután nyomás alá került, a Navracsics Tibor igazságügyi miniszter által is alapított egyik jobboldali blog le is mondatná Schmittet.

A hivatalos nyilatkozat teljes szövegét sem a NOB, sem az államfő hivatala nem tette ki honlapjára. Az MTI szerint a közleményben azt írták, Schmitt Pál mind sportolóként, mind pedig a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagjaként rendkívül fontos szerepet vállalt az olimpiai mozgalomban. Feladatait - ideértve a NOB végrehajtó bizottságának tagjaként eltöltött nyolc évet, amelyből négy évig alelnökként dolgozott - nagy szakértelemmel látta el, és munkatársai mindig tisztelték és támogatták.

A vád alól azonban ez a levél sem tisztázta a köztársasági elnököt. A KEH visszautasította ugyan a vádat, de cáfolni nem tudták. A reakció szerint a "dolgozat minősítése önmagáért beszélt." Később a bírálók egyike, Kertész István ókortörténész azt mondta az [origo]-nak, hogy a dolgozat szakszerű volt, és gazdag információanyagot tartalmazott. A bíráló szerint 1992-ben, az értékeléskor formai kifogásai voltak, amelyeket jelzett is. Az, hogy a dolgozat nem tartalmazott lábjegyzeteket, szerinte azért nem volt elítélhető, mert úgy vélte, Schmitt a NOB végrehajtó bizottság tagjaként közvetlenül dolgozhatott a forrásokkal.

Tóth Miklós, a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karának dékánja is kiállt Schmitt mellett, ugyanakkor a plágiumvádat ő sem cáfolta. "Nincs okunk feltételezni, hogy nem kellően megalapozott döntést hozott az a bizottság, amely 1992-ben elbírálta a Schmitt Pál által benyújtott Az újkori olimpiai játékok programjának elemzése című értekezést" - reagált a plágiumvádra.