Lemond az LMP frakcióvezetője

Schiffer András, az LMP frakcióvezetője lemondott minden pártfunkciójáról
Vágólapra másolva!
Schiffer András a Hvg.hu információi szerint azért távozik, mert az utóbbi napok párton belüli kiszivárogtatásai bizalmi válságot okoztak a frakcióban. A politikus a lemondást igen, az állítólagos okot az [origo]-nak nem erősítette meg.
Vágólapra másolva!

Távozik az LMP frakciójának éléről Schiffer András, a Hvg.hu információi szerint ezt ő maga jelentette be a Lehet Más a Politika szombati választmányi ülésén.

A lap információi szerint Schiffer azzal indokolta a távozását, hogy a parlamenti képviselőcsoportban nincsen meg az LMP önálló politizálásának kellő támogatottsága, és az utóbbi napok párton belüli kiszivárogtatásai bizalmi válságot okoztak a frakcióban. Ezenfelül Schiffer - a választmány előtt elmondott szavai szerint - elejét szeretné venni, hogy az utóbbi hetekben személyét érő támadások ártsanak a pártjának - írja a Hvg.hu.

Az [origo] kérdésére Schiffer András ezt az információt nem erősítette meg, de azt mondta, hogy a lemondással megszűnik a választmányi tagsága a pártban. Az LMP honlapján olvasható szervezeti felépítés szerint a pártnak nincs elnöke, a vezetést az országos választmány látja el, ennek a tagságáról is lemond Schiffer András. A politikus a 2010-es országgyűlési választáson az LMP országos listavezetője és Budapest 7. egyéni választókerületében képviselő-jelöltje volt, parlamenti mandátumot az országos listáról szerzett.

Az [origo] úgy tudja, hírzárlatot rendeltek el hétfőig, akkor rendkívüli frakció- és választmányi ülést tartanak a pártban.

Az elmúlt napokban igencsak felgyorsultak az LMP-n belüli dolgok. Január 3-án jelentette be Kaufer Virág, hogy lemond a képviselői mandátumáról, de a pártból nem lép ki. Lemondását azzal indokolta, hogy elszakadt nála a cérna a kormánypártok és a kormány viselkedése miatt, és úgy érzi, nem a parlamentben, hanem közösségekben és az utcán többet tud tenni az Orbán-korszak ellen.

Január 13-án aztán Scheiring Gábor jelezte, nem tud "őszinte hittel" dolgozni a pártjában és háttérbe vonul, mandátumát akár vissza is adja, ha arra képviselőtársai kérik.

December végén azonban épphogy nem a szétesés jelei mutatkoztak az LMP-n. December 23-án több képviselő - köztük Kaufer Virág és Sheiring Gábor is - a parlament bejáratánál összeláncolták magukat, hogy eltorlaszolják a kormánypárti képviselők útját. A rendőrség sokukat bevitte a Gyorskocsi utcai fogdába, de pár óra után szabadon engedték őket.