Autokratikus hajlamú Orbánról ír egy lengyel lap

2012.01.15. 15:20

A magyar kormány politikáját elemzi a Gazeta Wyborcza lengyel lap. Orbán Viktort "autokratikus hajlamú populistának" írják le, aki egyrészt megszegi az íratlan európai sztenderdeket, másrészt többször is visszakozott már. A BBC Magyarországgal foglalkozó írásában Sólyom Lászlót emlegeti, akinek a személyére biztosítékként hivatkozik.

A magyar kormány politikáját és annak gazdasági következményeit elemzi Witold Gadomski "Orbán Magyarországa a szakadék szélén" című írása a Gazeta Wyborcza című lengyel baloldali liberális napilap hétvégi kiadásában. Gadomski szerint Orbán Viktor "autokratikus hajlamú populista", aki inkoherens politikájával a magyarok kedvében akar járni, de egyúttal kapcsolatban szeretne maradni az unióval, a nemzetközi szervezetekkel és a pénzügyi piacokkal. "Egyrészt megszegi az érvényes, de íratlan európai sztenderdeket, másrészt - a nemzetközi nyomás hatására - többször visszalépett (már)" - írja.

Gadomski szerint a magyar kormány nagy támogatottságának az az oka, hogy "az emberek általában nincsenek tisztában, hogy a felelőtlen költségvetési politika, a munkatermelékenységgel nem indokolható béremelés, a túlzott szociális kedvezmények az országot katasztrófába vezetik; ők csak a rövid távú következményeket látják".

A magyarországi belpolitikáról közöl elemző jellegű írást a BBC honlapján a brit közszolgálati médiatársaság budapesti tudósítója. Nick Thorpe, aki részt vett a külföldi tudósítóknak Orbán Viktor miniszterelnök által tartott minapi sajtóbeszélgetésen, azt írja: a kormányfő a rendszerváltás befejezetlensége felett általa és "a magyarok milliói által" érzett frusztrációval indokolta a "Magyarországot végre a helyes útra ráállító" új alaptörvény kidolgozását.

A BBC-tudósító írása szerint Sólyom László, az előző köztársasági elnök lett volna "a tökéletes személyiség annak biztosítására, hogy a kormány nem részegül meg saját hatalmától".

KAPCSOLÓDÓ CIKK