Biztonságosabb lett a bulizás a West-Balkán-tragédia óta

West Balkán, targédia egy budapesti szórakozóhelyen, Nyugati tér
Vágólapra másolva!
A katasztrófavédők szerint sokat változtak az éppen egy évvel ezelőtti West-Balkán-tragédia óta a szórakozóhelyek: sokkal biztonságosabbak lettek, ami a szabályozás megváltozásának és az ellenőrzéseknek köszönhető. Tavaly három fiatal lány halt meg a West-Balkánban, amikor pánik tört ki a lépcsőkön összezsúfolódott bulizók között.
Vágólapra másolva!

Jelentősen javult a szórakozóhelyek biztonsága Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szerint az elmúlt egy évben. Éppen egy év telt el a West-Balkán-tragédia óta, amikor három fiatal lány életét vesztette és többen megsérültek, miután a diszkóban összegyűlt többezres tömegben pánik tört ki, és az épület földszintjén és a lépcsőn tumultus alakult ki. Az ügyészség utóbb négy ember ellen emelt vádat tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt.

Az OKF a pozitív változást az átalakított szabályozásnak és az ellenőrzéseknek tudja be. A tragédia után ugyanis az Országgyűlés az ellenőrzések szigorításáról döntött, és engedélyhez kötötte a háromszáz résztvevőnél nagyobb beltéri, illetve az ezer látogatónál többet fogadó kültéri rendezvények szervezését. Május közepéig az ország valamennyi szórakozóhelyét soron kívül, közösen ellenőrizték a rendvédelmi hatóságok. 2011 második felében a hatóságok utólag is ellenőrizték a diszkókat.

A tűzoltók az év során összesen 2279 helyet ellenőriztek, közülük 27 szórakozóhelyet zárattak be "a kiürítés feltételeit közvetlenül akadályozó hiányosság vagy a létszám jelentős túllépése miatt" - áll az OKF közleményében. Szabálysértés miatt további 90 szórakozóhely ellen tettek feljelentést, 108-szor tűzvédelmi bírságot, 145-ször helyszíni bírságot szabtak ki.

Az OKF szerint egyre ritkábban találnak szabálytalanságot "a határozott hatósági tevékenység következtében", a legutóbbi ellenőrzések során például már nem találtak súlyos vagy gyakran ismétlődő hibát. "Az üzemeltetők jogkövető magatartást tanúsítanak, és jelentősen javult a rendezvények biztonsága" - közölte az OKF.