Nem élnek mentelmi jogukkal a zászlóégető jobbikosok

Lemond mentelmi jogáról a két jobbikos képviselő, akik a párt szombati rendezvényén elégették az Európai Unió zászlaját. A BRFK garázdaság miatt ellenük feljelentést, a párt azonban vitatja a rendőrség jogértelmezését.

A Jobbik képviselői minden esetben lemondanak mentelmi jogukról, így a BRFK által garázdaság bűncselekményének minősített EU-zászlóégetés ügyében sem bújik e jogintézmény mögé Murányi Levente és Novák Előd, a párt két alelnöke - közölte vasárnapi közleményében az ellenzéki párt.

A Jobbik közleménye ugyanakkor tévesnek nevezi a rendőrség jogértelmezését. Egy idegen nemzet zászlajának elégetése a párt szerint kizárólag erkölcsileg volna elítélhető, szombaton azonban csak egy intézményrendszerrel szembeni akció történt, ami ugyanúgy szimbolikus, mint pl. a "Vesszen Gyurcsány!" felkiáltás.

A BRFK a közlemény szerint azonban nem szabálysértés, hanem erőszakos jellegű bűncselekmény miatt tett feljelentést, amely miatt akár öt évig terjedő szabadságvesztés járna az '56-os politikai elítélt Murányi Leventének.

A BRFK kommunikációs osztálya szombat este közölte, hogy a Jobbik aznapi rendezvényén történtek miatt két emberrel szemben garázdaság bűncselekmény elkövetésének megalapozott gyanúja miatt tesz feljelentést a Központi Nyomozó Főügyészségen.

A demonstráción Vona Gábor, a párt elnöke az Európai Unióból való kilépés szükségességét hangsúlyozta. A rendezvény végén Novák Előd, a Jobbik alelnöke a színpadra szólította Murányi Leventét, a párt másik alelnökét, akit 56-os szabadságharcosként mutatott be. Ők ketten együtt gyújtották meg és égették el az Európai Unió zászlaját, amelyet közben öngyújtóba való benzinnel locsoltak.

A párt közlése szerint Novák Elődöt jogtalanul állította elő a rendőrség EU-ellenes plakátragasztás miatt a 2003-as népszavazás előtt - s azóta eddig összesen öt esetben. "A bíróság évekkel később jogerősen megállapította, hogy a karhatalom törvénytelenül kobozta el az unióellenes plakátokat, melyek önkényuralmi rendszerként mutatták be az EU-t.

A párt szerint rendőrség jogértelmezése önkényes, de "ha az EU nyomására a kormányzat visszamenőlegesen úgy módosítaná a Btk.-t, hogy törvényesen büntethető legyen az uniós zászló égetése, a Jobbik képviselői akkor sem bújnak mentelmi joguk mögé, sőt a nemzeti ellenzék eltörölné e jogintézményt".