Évi egymilliárdba kerülhet a kórházaknak a folyószámlaváltás

Vágólapra másolva!
Az állami kézbe került kórházaknak ezentúl a Magyar Államkincstárnál kell vezetniük a folyószámlájukat, ez az utalások díja miatt éves szinten akár egymilliárd forintos veszteséget is jelenthet az intézményeknek - írja a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

Éves szinten akár egymilliárd forintot is veszíthetnek az államhoz visszakerült kórházak azzal, hogy már nem valamelyik kereskedelmi banknál, hanem a Magyar Államkincstárnál (MÁK) kell vezetniük a számlájukat - írja a szerdai Magyar Nemzet.

A Magyar Kórházszövetség becslése szerint egy megyei fekvőbeteg-ellátó intézmény havonta 200-400 ezer forintot bukhat csak az utalások díja miatt. A lap emlékeztet rá, hogy az utalásokat eddig - kedvező megállapodás esetén - ingyen vagy minimális díj ellenében teljesítették a kereskedelmi bankok. A Magyar Államkincstár viszont sokkal többet kér egy banki műveletért - idézi a Magyar Nemzet Rácz Jenőt, a Magyar Kórházszövetség elnökét.

A kórházak korábban kamatot is kaptak számlavezető bankjuktól, még akkor is, ha csak pár napig volt a számlájukon a pénz. A MÁK nem fizet kamatot, ami havonta akár egy-két millió forintos bevételkiesést okozhat az intézményeknek - írja a lap.