Hűséges Fidesz-falkáról és 325 forintos euróról ír a külföldi sajtó

újabb leminősítés, Fitch ratings, Orbán Viktor, magyar gazdasági válság
Vágólapra másolva!
Több vezető külföldi lap is hosszú cikkben foglalkozik azzal, hogy az Európai Bizottság kedden kötelezettségszegési eljárást indított Magyarországgal szemben. A Washington Post szerint az EU felvette a kesztyűt, és nyíltan harcol a magyar kormánnyal a demokratikus jogokért, a Financial Times is Brüsszel és Budapest harcáról, az Economist blogja pedig hűséges Fidesz-falkáról és 325 forintos euróról ír.
Vágólapra másolva!

Fokozódik a harc Budapest és Brüsszel között - írja internetes oldalán a Financial Times című üzleti napilap, amely részletesen beszámol arról, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indít Magyarország ellen. Az üzleti lap azt írja, hogy a magyar hitelfelvételi költségek az egekbe szöktek az elmúlt hónapokban, a magyar államkötvények elérték a 9,7 százalékot kedden, amely jóval magasabb szinten van, mint az eddig pénzügyi segítségre szoruló országokban.

A lap megemlíti, hogy Orbán Viktor az utolsó pillanatban jelentette be az Európai Parlament elnökének, hogy szeretne felszólalni szerdán a magyarországi kérdésekről szóló vitában. A Financial Times emlékeztet, hogy a magyar miniszterelnök utoljára egy éve szólalt fel Strasbourgban, akkor a médiatörvényt kellett megvédenie.

Az EU levette a kesztyűt

A Washington Post című amerikai napilap azt írja, hogy az EU levette a kesztyűt és nyílt csatává vált a demokratikus jogokról vívott harc Magyarországgal szemben. A lap szerint sokan attól tartanak, hogy a volt szovjet blokkhoz tartozó Magyarország visszacsúszik a diktatúrába. A lap kitér arra is, hogy az EU a jogi eljárás mellett egy gyorsabb formáját is választhatja annak, hogy nyomást gyakoroljon Orbán Viktor miniszterelnökre, méghozzá az, ha az EU és az IMF nem ad pénzügyi segítséget Magyarországnak.

325 forint is lehet egy euró

Az Economist című üzleti napilap blogja szerint nagy visszalépést jelent a kormánynak a kötelezettségszegési eljárás megindítása, miközben Brüsszelben és több nyugat-európai fővárosban egyre jobban aggódnak a Fidesz hatalmának növekedése miatt.

A poszt írója szerint más országokban egy ilyen helyzetben már repedezne a kormány, de a "hűséges Fidesz-falka boldogan ragaszkodik a pártvonalhoz, mint ahogyan kommunista elődeik tették." Az Economist blogja szerint a piac elég tompán reagált ugyan a keddi eseményekre, a Société Générale mégis azt javasolja a befektetőknek, hogy adják el a forintot, amely a francia bank szerint az euróval szemben elérheti a 325 forintos szintet is.