A miniszterelnök a legnagyobb német bulvárlapnak nyilatkozva nyitottnak mutatkozott minden, az EU által vitatott pontban az unió kéréseinek teljesítésére.

Orbán Viktor teljesíteni akarja az EU követeléseit - ezzel a címmel jelent meg előzetes egy csütörtöki Orbán-interjúból a német Bild Zeitung bulvárlapban. 

A legnagyobb, naponta közel három millió példányban utcára kerülő német napilapban a beszámoló kiemelt helyen, az újság szerdai számának második oldalán jelent meg. (A Bild internetes oldalán elérhető verziót, itt találja.) A budapesti keltezésű cikk szerint "példátlan hatalmi próba" keretében állította pellengére a magyar alkotmányt az Európai Bizottság.

 

Orbán a Bild beszámolója alapján kompromisszumkésznek mutatkozott a jegybanktörvény módosítására.  "A hatalomnak és nem az érvek előtt fogunk meghajolni ebben az esetben" - tette hozzá a miniszterelnök.

Orbán Viktor hozzátette: "Magyarországon van egy elnök a központi bank élén, akit még az előző parlament választott meg. Hivatali ideje 2013-ban ér véget és ebben nem lesz semmi változás. Van még egy monetáris tanácsunk is, amelynek taglétszámát ugyancsak az előző parlament határozta meg. Most csupán arról van szó, hogy növeljük-e a tanács létszámát. Ha az EU-nak problémája van ezzel, akkor készséggel eleget teszünk a követeléseknek. Még akkor is, ha ez hátrányos a jegybank számára."

A miniszterelnök azt is hangsúlyozta, hogy Magyarország demokratikus ország és az is marad. "Magyarország a szabadságharcosok országa" - tette hozzá. "Ellenszélben is kiállunk az értékeinkért és a nemzetünkért. Akkor is ha, ha ellenszél orkánerejű" - mondta a miniszterelnök. A Bild szerint Orbán nyitottnak mutatkozott, hogy a bírói nyugdíjazásról és az adatvédelmi hivatal függetlenségéről is egyeztessen. "Nyitottak és készek vagyunk arra, hogy valamennyi problémáról tárgyaljunk, amelyet az Európai Bizottság komoly érvekkel alátámasztva felhoz" - jelentett ki a miniszterelnök.

A Bild jelezte, hogy az Orbán Viktorral készített "nagyinterjút" a csütörtöki számában közli.

Orbán Viktor szerdán háromkor tart beszédet az Európai Parlamentben, miután kedden az Európai Bizottság bejelentette, hogy három ügyben indít kötelezettségszegési eljárást Magyarország ellen.