LMP: A kormány két évre előre lefoglalná Budapest belvárosát március 15-ére

Vágólapra másolva!
Az Egymillióan a sajtószabadságért mozgalom szerint azért nem tüntethet a szervezet március 15-én az Erzsébet hídon és környékén, mert a Főpolgármesteri Hivatal lefoglalta a környéket. A főváros azt közölte, hogy kész egyeztetni a helyszínről. Az LMP szerint ez azért van, mert a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) az egész belvárosra területfoglalási igényt jelentett be a fővárosnál. A rendőrség egyelőre nem nyilatkozik az ügyről.
Vágólapra másolva!

Nem vette tudomásul a rendőrség az Egymillióan a sajtószabadságért (Milla) mozgalom március 15-ére, az Erzsébet hídhoz bejelentett tüntetését - közölte a mozgalom a honlapján. A BRFK az [origo] megkeresésére azt válaszolta, hogy az időpontig még hátralevő szűk két hónapot figyelembe véve, érdemben nem nyilatkozik.

A Milla szerint viszont a rendőrség azért nem vette tudomásul a bejelentést, mert a Fővárosi Önkormányzat az egész Erzsébet hidat lefoglalta március 15-ére. Az EMS nevében nyilatkozó Juhász Péter az [origo] kérdésére azt válaszolta, hogy a BRFK hatáskör hiányában nem tudott döntést hozni a terület tekintetében, ezért most a Fővárosi Önkormányzatnál "pattog a labda".

A Főpolgármesteri Hivatal közleményében megerősítette, hogy közterület-használati megállapodással rendelkezik, de nem kívánja megakadályozni, hogy a civil mozgalom demonstrációt tartson a híd környékén. A főpolgármester kabinetfőnöke hozzátette, hogy a hivatal kész egyeztetést folytatni a rendezvény szervezőivel.

Az LMP szerint a Milla azért nem kapott területfoglalási engedélyt március 15-ére az Erzsébet hídhoz, mert a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) az egész belvárosra területfoglalási igényt jelentett be a fővárosnál.

Az LMP közleménye szerint a szokásos állami ünnepségek helyszínei (Nemzeti Múzeum környéke, Kossuth tér) mellett még nyolc másik helyszínre is igényt jelentettek be, többek között a Ferenciek terére, a Március 15-e térre, de lefoglalták az Erzsébet hidat és a Képviselői irodaház környékét, a Várba vezető utat, az I. kerületi Horváth kertet, valamint a Nemzeti Színház és a Művészetek Palotája környékét is.

Az LMP közleménye szerint a KIM az Andrássy utat, a Deák teret, a Hősök terét, a Clark Ádám teret, és a Blaha Lujza teret is igénybe venné, és engedélykérelmében a minisztérium jelezte azt is, hogy ezeket a területeket 2 évre előre szeretné lefoglalni.