Jogosnak tartja a kormány, hogy évekig foglalja a budapesti Belvárost

Vágólapra másolva!
A következő években is igényt tart március 15-én több budapesti belvárosi helyszínre a kormány - közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium az [origo]-val. Az LMP tegnap azt mondta, hogy azért nem lehet tüntetni március 15-én az Erzsébet hídnál, mert a kormány lefoglalta a területeket évekre előre. A KIM erre azt mondta: "több száz közterülettel rendelkezik a főváros, mindenkinek maradt hely".
Vágólapra másolva!

"Mivel a nemzeti rendezvények sajátossága, hogy minden évben ugyanabban az időben kerülnek megrendezésre, ezért a rendezvény helyszíneire várhatóan a következő években is igényt tart a minisztérium" - így indokolta a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) az [origo]-nak, miért foglalta le két évre előre a belvárosi területeket március 15-én.

Az LMP tegnap közölte, hogy az Egymillióan a sajtószabadságért mozgalom azért nem tüntethet idén március 15-én az Erzsébet hídon és környékén, mert a kormány lefoglalta évekre előre a belvárosi területeket. A KIM az [origo]-nak azt írta: idén március 12-től március 18-ig foglalta le a Kossuth teret és környékét, a Nemzeti Múzeumot és környékét,"a 48-as forradalom szimbolikus helyszínének számító Pilvax kávéházat és környékét" (ennek a közelében található a Ferenciek tere), a kulturális programok egyik fő helyszínét adó Művészetek Palotája környékét, illetve a budavári rendezvények biztosításához szükséges utcákat.

Emellett jelezte a minisztérium, hogy a helyszínekre a következő években is "igényt tart". A KIM közleményében hozzátette: "a fővárosban - amely több száz közterülettel rendelkezik - bármely szervezet számára maradt hely". A minisztérium szerint azok, akik a közterület használatát tervezik, a fővárosi önkormányzattól kérhetnek engedélyt.

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője csütörtöki sajtótájékoztatóján a területfoglalásról azt mondta: "Állami ünnepeken állami ünnepségeket szoktak tervezni, helyes, ha ezt előre megszervezik, mi sem természetesebb, hogy ehhez helyeket foglal le a kormány."