Német kutató tanulmánya is szóról szóra szerepel Schmitt dolgozatában

Vágólapra másolva!
Egy német kutatótól is átemelt több oldalt kisdoktori disszertációjába Schmitt Pál - állítja az index.hu és a hvg.hu. A hvg.hu szerint az 1992-es kisdoktori disszertációban legfeljebb körülbelül 18 oldal maradt, amelyről Schmitt azt állíthatja, hogy az ő munkája.
Vágólapra másolva!

Nemcsak a bolgár Nikolaj Georgiev munkájából emelt át 180 oldalt Schmitt Pál a doktori disszertációjába, hanem egy német tudós, Klaus Heinemann korábban publikált tanulmányának részletei is szó szerint szerepelnek a dolgozatában - írja az index.hu. A lap szerint Heinemann neve, csakúgy, mint a bolgár Nikolaj Georgievé, szerepel Schmitt Pál irodalomjegyzékében, a szövegben azonban nem jelzi sehol, hogy hosszú, az egyszerű adatismertésen tartalmilag messze túlmutató részleteket tőle idéz.

Klaus Heinemann kilencoldalas tanulmánya 1991-ben, egy évvel Schmitt doktorálása előtt jelent meg. A gazdaság szerepe című fejezet Schmitt dolgozatában megegyezik ennek a tanulmánynak a szövegével. Hasonló következtetésre jutott a hvg.hu is. Összehasonlításukból kiderül, hogy a kilencoldalas Heinemann-tanulmány Schmitt által felhasznált nyolcoldalas része az államfő dolgozatában összesen 17 oldalt tesz ki. Schmitt szövege mondatról mondatra, bekezdésről bekezdésre azonos Heinemann tanulmányának 312-319. oldalig terjedő részével - írja a hvg.hu, amely a múlt szerdán számolt be arról, hogy Schmitt Pál köztársasági elnök 1992-ben írt disszertációjának nagy része szinte szóról szóra megegyezik Nikolaj Georgiev tanulmányának a szövegével. A hvg.hu azt állítja, eddigi kutatásai alapján az 1992-es kisdoktori disszertációban legfeljebb körülbelül 18 oldal maradt, amelyről Schmitt azt állíthatja, hogy az ő munkája.

Schmitt Pál az Európai Parlament honlapján található önéletrajzában PhD fokozatként tünteti fel az 1992-es disszertációját. Az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában ugyanakkor a köztársasági elnök hangsúlyozta, hogy kisdoktori címet, és nem PhD fokozatot szerzett, így nem is kapott érte plusz juttatást (a felvételen 7.55-nél beszél erről).