"Ön rossz ember, Herr Orbán?" - miniszterelnöki interjú a Bildben

Orbán viktor az Európai Parlament plenáris ülése utáni sajtókonferencián Strasbourgban
Vágólapra másolva!
Hosszú interjút adott Orbán Viktor a legnagyobb német bulvárlapnak, amelyben igyekezett elhárítani a kormányát érő kritikákat. A miniszterelnök szerint az érvek előtt meghajolnak, de a kritikák egy része politikai színezetű, a nemzetközi baloldal pedig az új alkotmány alapértékeit támadja. Orbán szerint Magyarország nem pénzt, csak biztonságot kér az EU-tól és az IMF-től, a korábban felvett uniós kölcsönt pedig már visszafizették.
Vágólapra másolva!

"Rossz ember ön?" - kérdezte Orbán Viktor miniszterelnöktől a Bild című német bulvárlap riportere, utalva a magyar kormány ellen indított európai uniós eljárásokra és a nemzetközi sajtóban megjelent kritikákra. A kormányfő viccelődve hárította a kérdést: "A családom más véleményen van, nekem ez többet számít."

A csütörtökön megjelent interjúban Orbán azt mondta: az őt a Frankfurter Allgemeine Zeitung című konzervatív lapban bíráló Konrád Györgyöt jó írónak tartja, de cikke "nem Magyarország hangja, hanem ideológiai színezetű propaganda". Orbán megjegyezte, hogy Konrád liberális párt tagja volt, és régi bírálója az ő kormányának.

A beszélgetésben (amelynek összefoglalóját a Bild már szerdán kitette honlapjára) a miniszterelnök a kormányát érő nemzetközi kritikákra utalva azt mondta: "Amíg a kritikák tényeken alapulnak, meghajlunk az érvek súlya alatt. Nem állítom, hogy hibátlanok lennénk. Melyik kormányfő mondhatja el ezt magáról?" Orbán szerint ugyanakkor a nemzetközi baloldal dühödt támadásait azzal vonták magukra, hogy az új alkotmány a kereszténység, a család és a polgárok felelősségének alapelvére épül.

Forrás: AFP/Georges Gobet
Orbán Viktor az Európai Parlament 18-i plenáris ülésén is igyekezett elhárítani a kormányát érő kritikákat

Az EU által is vitatott jegybanktörvénnyel kapcsolatban Orbán azt mondta: nem kívánják eltávolítani a posztjáról a 2013-ig hivatalban lévő Simor András MNB-elnököt, csak egy új, harmadik helyettest neveznének ki, illetve két taggal kiegészítenék a monetáris tanácsot. "Bár úgy gondoljuk, hogy ez a megoldás jót tenne a jegybanknak, meghajlunk az EU kritikája előtt, ha szükséges."

"Aki felrója nekem a média korlátozását, az nézze meg az aktuális újságokat!" - mondta a médiatörvényre vonatkozó kérdésre a miniszterelnök, aki szerint a magyar újságokban őt "szidják és fenyegetik". A frekvenciát elvesztő Klubrádióról pedig azt mondta: azért nem nyert újabb frekvenciaszerződést, mert a pályázaton kevesebbet ajánlott, mint a konkurencia, ezen pedig politikai nyomással akarnak változtatni.

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter egyházakra vonatkozó kritikájáról Orbán azt mondta: Magyarországon mindenki szabadon gyakorolhatja a vallását, de ha adókedvezményeket akar igénybe venni, szükség van az egyház parlamenti elismerésére. A korábban bejegyzett 360 egyház közül a kormányfő szerint sok csak az adókedvezmény miatt létezett, az Országgyűlés által elismert egyházak pedig lefedik a hívők 98,9 százalékát.

Orbán a Bildnek azt mondta: támogatja Angela Merkel kancellár kezdeményezését az európai költségvetési unió megteremtéséről, de az adóharmonizációt elutasítja. Az alacsony adókulcs ugyanis versenyelőnyt jelent Magyarország számára. Arra a felvetésre, hogy a magyarok 16 százalék adót fizetnek, a németek viszont 47 százalékot, mégis Magyarország kér segítséget az EU-tól és az IMF-től, Orbán úgy reagált: nem pénzt kérnek, csak egy biztonsági hálót. Orbán azt mondta: a korábbi kormány által az EU-tól felvett kölcsönt már visszafizették, így "egy forinttal, egy euróval sem tartozunk a német polgároknak".