Bekiabálásokkal zavarták meg Princzinger Péter, az Oktatási Hivatal elnökének beszédét középiskolások és egyetemisták péntek délelőtt, az Educatio oktatási szakkiállításon. Az Eduline tudósítása szerint a Hallgatói Hálózat nevű csoport tagjai a felsőoktatási változások ellen tiltakoztak, és azt kiabálták: "a kormány elrontja azt is, ami van".

"Félnek közgazdászokat és politológusokat oktatni, mert félnek, hogy kiderül: a politikájuk egy csőd" - ezt kiabálták középiskolások és egyetemisták az Oktatási Hivatal vezetőjének az Educatio oktatási szakkiállításon, írja az Eduline.

Princzinger Péter a pénteken kezdődő kiállításon éppen a beszédét szerette volna megtartani, amikor a diákok a közönség soraiból felálltak, és az új felsőoktatási törvényt percekig kritizálták. A diákok például azt kiabálták: "Miért támogatnak kevesebb mérnököt, amikor azt mondják, szükség van rájuk? Tönkremennek az egyetemek, mielőtt az odajárók végezhetnének, szakemberek tömegének szűnik majd meg az állása. Miért a jövő generációját büntetik a saját hibájukért? Miért kényszerítik a fiatalokat elhagyni a hazájukat? A kormány elrontja azt is, ami van."

A nagyjából négy-öt perces akció után az Oktatási Hivatal elnöke elmondta a beszédét, később már nem történtek bekiabálások. Az Eduline szerint az akciót a Hallgatói Hálózat nevű csoport szervezte, és nagyjából tizenöt-húsz érettségiző, húsz hallgató és néhány tanár vett részt benne.

 


A Moha Online tudósítása az akcióról

"Arra akartuk felhívni a figyelmet, hogy a felsőoktatási törvénynek mindenki a vesztese, hogy nem javítják vagy megújítják a rendszert, hanem szétdúlják, és hogy egy egész generáció életét teszik tönkre. Egy ártatlan generációt büntetnek" - mondta az Eduline-nak a Hallgatói Hálózat egyik tagja.

A többségében budapesti egyetemek hallgatóiból és oktatóiból álló csoport májusban jött létre, miután az [origo] megírta, hogy egy minisztériumi tervezet szerint a kormány több egyetemet, például a Budapesti Corvinus Egyetemet is megszüntette volna. A hallgatók akkor tüntettek az elképzelés ellen. A Hallgatói Hálózat a mostani akció után további tiltakozást is szervez, február 15-re, a 2012-es felvételi jelentkezési határidejének napjára diáktüntetést hirdettek meg.