A kormányt szidalmazó diákok fogadták az Oktatási Hivatal elnökét

Vágólapra másolva!
Bekiabálásokkal zavarták meg Princzinger Péter, az Oktatási Hivatal elnökének beszédét középiskolások és egyetemisták péntek délelőtt, az Educatio oktatási szakkiállításon. Az Eduline tudósítása szerint a Hallgatói Hálózat nevű csoport tagjai a felsőoktatási változások ellen tiltakoztak, és azt kiabálták: "a kormány elrontja azt is, ami van".
Vágólapra másolva!

"Félnek közgazdászokat és politológusokat oktatni, mert félnek, hogy kiderül: a politikájuk egy csőd" - ezt kiabálták középiskolások és egyetemisták az Oktatási Hivatal vezetőjének az Educatio oktatási szakkiállításon, írja az Eduline.

Princzinger Péter a pénteken kezdődő kiállításon éppen a beszédét szerette volna megtartani, amikor a diákok a közönség soraiból felálltak, és az új felsőoktatási törvényt percekig kritizálták. A diákok például azt kiabálták: "Miért támogatnak kevesebb mérnököt, amikor azt mondják, szükség van rájuk? Tönkremennek az egyetemek, mielőtt az odajárók végezhetnének, szakemberek tömegének szűnik majd meg az állása. Miért a jövő generációját büntetik a saját hibájukért? Miért kényszerítik a fiatalokat elhagyni a hazájukat? A kormány elrontja azt is, ami van."

A nagyjából négy-öt perces akció után az Oktatási Hivatal elnöke elmondta a beszédét, később már nem történtek bekiabálások. Az Eduline szerint az akciót a Hallgatói Hálózat nevű csoport szervezte, és nagyjából tizenöt-húsz érettségiző, húsz hallgató és néhány tanár vett részt benne.


A Moha Online tudósítása az akcióról

"Arra akartuk felhívni a figyelmet, hogy a felsőoktatási törvénynek mindenki a vesztese, hogy nem javítják vagy megújítják a rendszert, hanem szétdúlják, és hogy egy egész generáció életét teszik tönkre. Egy ártatlan generációt büntetnek" - mondta az Eduline-nak a Hallgatói Hálózat egyik tagja.

A többségében budapesti egyetemek hallgatóiból és oktatóiból álló csoport májusban jött létre, miután az [origo] megírta, hogy egy minisztériumi tervezet szerint a kormány több egyetemet, például a Budapesti Corvinus Egyetemet is megszüntette volna. A hallgatók akkor tüntettek az elképzelés ellen. A Hallgatói Hálózat a mostani akció után további tiltakozást is szervez, február 15-re, a 2012-es felvételi jelentkezési határidejének napjára diáktüntetést hirdettek meg.